les conseqüències del núvol volcànicCentenars de persones fan cua per agafar el tren a l'estació de Roma per la cancel·lació de vols.Una columna d'avions espera a l'aeroport de Munich a Alemanya a causa del núvol de cendra. Un cotxe circula darrere una paret de fum procedent del volcà Eyjafjalla, a Islàndia.

L'agència europea de control aeri Eurocontrol va confirmar ahir que el núvol de cendra del volcà Eyjafjoll entraria a Catalunya per la frontera francesa entre les dues de la matinada i les vuit del matí d'avui. Així ho revelen els mapes de previsions del comportament d'aquest núvol, que impedeix per tercer dia consecutiu gran part del trànsit aeri europeu. El darrer mapa difós per Eurocontrol mostrava com l'àrea d'afectació del núvol de cendra es desplaçava cap al sud per creuar la frontera francesa entre les dues de la matinada i les vuit del matí de diumenge i entrar al territori català per Girona.

El descens del núvol cap al sud ja va precipitar el tancament al llarg de la tarda d'ahir el tots els aeroports del sud de França. Els del nord, entre ells els de París, romanen tancats des del dijous a la nit i continuaran sense activitat almenys fins demà a les vuit del matí. Fins a la mateixa hora estaran tancats també els aeroports del nord d'Itàlia.

Eurostat calcula que uns 16.000 vols programats es van cancel·lar aquest dissabte pel tancament dels espais aeris a la majoria de països del continent europeu. Els vulcanòlegs asseguren que el núvol de cendra podria provocar problemes en el trànsit aeri de fins a sis mesos si continua l'erupció. Es calcula que, fins al moment, les ?companyies han perdut més de 150 milions d'euros per cada dia de paralització aèria, segons l'Associació Internacional del Transport Aeri.

Les autoritats franceses asseguren que el núvol no suposa un risc per a la salut perquè les cendres estan ja disperses i a una altitud suficientment elevada del sòl. La Organització Mundial de la Salut (OMS), però, recomana als ciutadans europeus que no surtin de casa si es produeix pluja de cendra perquè podrien inhalar partícules perjudicials per als pulmons.

El núvol de cendra es desplaça cap a l'est d'Europa i ha provocat que aquest dissabte s'hagin tancat els espais aeris de Bielorrússia. Els aeroports de Kiev, a Ucraïna, també han deixat d'operar. Aquest desplaçament cap a l'est del continent ha provocat que aquest dissabte s'hagin tancat els espais aeris de Bielorrússia, mentre que els aeroports de Kiev, a Ucraïna, també han deixat d'operar. Per la seva banda, els aeroports asiàtics com els de Tokio o Nova Dheli ja estan començant a notar els afectes del tancament dels principals espais aeris europeus, i fins a 22 vols han estat cancel·lats a Singapur, un dels punts de connexió entre Europa i Àsia. La crisi aèria provocada pel núvol de cendra ja ha superat el caos viscut després dels atemptats de l'onze de setembre als EUA, quan l'espai aeri nord-americà va restar completament tacat durant tres dies.