El secretari d'Estat per a la Unió Europea, Diego López Garrido, va assegurar ahir que la vaga de part de la xarxa de ferrocarril francesa ha "empitjorat clarament" la situació dels passatgers europeus que van veure cancel·lats els seus vols, a causa de la clausura de l'espai aeri per les cendres del volcà islandès. Finalment, la vaga que la companyia francesa SNCF va iniciar el 6 d'abril es va desconvocar a dos quarts de 8 del vespre d'ahir. Fins aquesta hora, diversos trens de llarga distància de Renfe van continuar afectats per l'aturada a l'altra banda de la frontera.

A part de lamentar les complicacions causades per l'aturada del trànsit ferroviari a França, durant el debat extraordinari celebrat dimarts al Parlament Europeu per analitzar la crisi aèria, Diego López Garrido també va fer una crida als Estats membres per facilitar la repatriació dels ciutadans als seus llocs d'origen.

Alta velocitat i llarga distància

Dilluns, Renfe va reforçar els seus serveis d'alta velocitat i Llarga Distància amb 2.500 places addicionals per atendre l'augment de demanda del voltant del 15% generada pels problemes que travessa el transport aeri. La meitat d'aquestes places de reforç es van habilitar en el TAV Madrid-Barcelona per facilitar la sortida de viatgers cap a Europa. A més, l'operadora va mostrar la seva deposició a preparar un dispositiu especial si seguia augmentant la demanda.