La nevada històrica del passat 8 de març va provocar que 220.000 abonats del Gironès, la Selva i el Baix Empordà es quedessin sense subministrament elèctric. El dia següent centenars de torres que s'encarreguen de la distribució van aparèixer doblegades i milers d'abonats van continuar durant una setmana més sense llum al seus domicilis. El Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports ha estudiat què és el que va passar i per què les torres elèctriques van cedir per l'acumulació de neu en el cablejat. Consideren que un dels motius va ser que les càrregues que van haver de suportar els suports van ser de gairebé "el triple del que marca la normatia vigent en el moment en què van ser construïdes".

El temporal s'apunta com un "fet puntual" en el qual van concórrer tres fenòmens meteorològics que van agreujar els efectes i van ser "decisius" en els danys a la xarxa: La quantitat de neu humida, la caiguda de les temperatures i el vent. La meteorològia s'entén, per tant, com un fet "puntual" però al qual se li han de sumar uns fets "estructurals". En aquest sentit, els enginyers indiquen que el sistema de distribució "és molt fràgil" ja que "la seva disposició 'en antena' (amb un sol punt d'entrada i de sortida) és únic a l'Estat i, per tant, una incidència com aquesta causa uns efectes més greus i d'abast més massiu".

Davant d'aquesta situació exposen que és "imprescindible reforçar el mallat de subestacions i línies de suports i de distribució internes". I, consegüentment, la posada en servei de la línia de molt alta tensió (MAT) que permetria "millorar la seguretat i eficiència del sistema de distribució". D'altra banda, i en aquest punt de possibles solucions, els enginyers també creuen que la província està exposada a un "dèficit de generació molt greu" que proposen solucionar amb la posada en marxa d'infraestructures de generació d'energia renovable com l'eòlica, i, alhora, amb un grup de cicle combinta que "garanteixi el subministrament en l'origen".

Finalment, el posicionament del col·legi català destaca que tot i aquestes necessitats i possibles solucions "no s'hauria evitat amb tota probabilitat, els danys a les xarxes de subministrament causats per la conjunció de fenòmens meteorològics, i per tant, s'haurien produït igualment talls en el subministrament". De totes maneres conclouen que l'afectació total hauria estat "força menor" i la recuperació de la normalitat "molt més ràpida".