El jutjat d'instrucció múmero 4 de la Bisbal d'Empordà, que s'encarrega dels casos de violència de gènere, ha arxivat el cas del veí de la població detingut per retenir tancada a casa la seva dona, en avançat estat de gestació. Després que la dona, mitjançant intèrpret, declarés a comissaria i als jutjats, ni el jutge ni el fiscal van veure indicis de delicte en l'actuació del marit (que és d'origen magrebí). La dona va explicar que era ella mateixa qui demanava que l'home, que té 37 anys, tanqués la porta de l'habitatge amb pany i forrellat, perquè es tractava d'una casa antiga. A més, va assegurar que si volia sortir ho podia fer per una porta posterior que hi ha al pati interior de l'habitatge. L'àrea de Serveis Socials de l'Ajuntament de la Bisbal coneixia la família perquè havien acudit a buscar aliments.

El cas que ha acabat en arxiu va iniciar-se aquest dimarts, després que els Mossos d'Esquadra detinguessin el marit perquè tenia pendent un requeriment dels jutjats de Mataró per violència masclista. Hores més tard, i mentre es trobava a comissaria, l'home va revelar que la seva dona estava tancada a casa seva.

Quan els Mossos d'Esquadra van arribar al domicili, al carrer Nou, una casa antiga, es van trobar la porta principal tancada amb pany i forrellat. A l'interior hi havia una dona, embarassada de sis mesos i mig, que els va explicar que estava esperant el detingut per poder anar a buscar una altra criatura a l'escola. Una altra patrulla va anar a buscar la nena.

Arran d'aquests fets, els agents van atribuir a l'home un delicte de detenció il·legal i van posar el cas en coneixement dels serveis socials. L'assumpte, però, va fer un tomb quan la muller va declarar a comissaria i, després, als jutjats de la Bisbal. Assistida per un intèrpret, la dona va explicar que era ella mateixa qui demanava que l'home la tanqués amb pany i forrellat.

La porta no tanca bé

La dona va justificar aquesta mesura perquè la casa és antiga, i la porta principal no tanca del tot bé. A més, també va declarar que, si volia sortir de l'habitatge, ho podia fer a través del pati posterior. Després de prendre-li declaració, ni el fiscal encarregat del cas ni el jutge van veure indicis de delicte en l'actuació i, per aquest motiu, el jutge va disposar l'arxiu de l'afer.

A més, entre els arguments que també van fer decantar la balança a l'hora d'arxivar el cas hi ha el fet que va ser el mateix marit qui va donar les claus de l'habitatge als Mossos d'Esquadra perquè obrissin els candaus.

Els Serveis Socials municipals coneixien la família perquè hi havien acudit en algunes ocasions a buscar aliments. En cap cas, va manifestar la regidora Núria Felip, a l'Ajuntament va arribar cap situació de violència de gènere. Sí que els constava, però, un altre domicili a l'actual casa antiga.