L'aeroport Girona Costa Brava va recuperar la normalitat després d'una setmana de cancel·lacions a causa del núvol de cendres volcàniques originat per una erupció a Islàndia; així, per ahir estaven previstes 104 operacions. Les instal·lacions de Girona i Reus ja operen a ple rendiment -en aquesta última ahir es van realitzar 14 operacions-, mentre que Barcelona també va recuperant la normalitat, de manera que ahir hi van operar 817 vols i a primera hora del matí Aena només informava de 6 de cancel·lats.

L'aerolínia irlandesa Ryanair -que opera a Girona- ha assegurat que tornarà els diners als passatgers afectats pel núvol de cendra volcànica. La companyia, però, no oferirà cap altra compensació més enllà de cobrir el cost dels bitllets d'avió. D'aquesta manera rectifica, ja que en un inici només tornava els diners de part del bitllet, excloent les taxes.

"Polítics idiotes"

En un comunicat, l'aerolínia de baix cost més gran d'Europa va assegurar ahir que complirà amb les normatives de la Unió Europea, després que la Comissió Europea alertés que era il·legal no retornar l'import íntegre. El polèmic directiu de Ryanair, Michael O'Leary, va negar que la companyia hagi modificat la seva postura "a causa de pressions de polítics idiotes".

En els darrers dies, Ryanair ha rebut dures crítiques per no tornar tots els diners als passatgers afectats per l'erupció volcànica a Islàndia. Però tot i el canvi de postura, el director executiu de l'aerolínia, Michael O'Leary, va dir en declaracions a la televisió Sky News que "no ho fem a causa de la pressió d'alguns polítics idiotes".

En el comunicat, Ryanair explica que tornarà els diners dels bitllets però que no oferirà cap altra compensació als seus clients. L'aerolínia s'escuda en el fet que "segons la normativa EU261, els passatgers no tenen per què rebre compensació, ja que el tancament de l'espai aeri europeu dels darrers set dies estava més enllà del control de les aerolínies europees".

Restriccions al nord d'Europa

El trànsit aeri europeu va recuperar el seu ritme habitual i els principals aeroports d'Europa es van descongestionar gairebé completament després de la crisi provocada pel núvol de cendres del volcà islandès. Als aeroports de l'Estat espanyol, les cancel·lacions es van reduir fins a l'1% del total dels vols previstos.

L'Agència Europea per a la Seguretat de la Navegació Aèria (Eurocontrol) va confirmar que l'espai aeri europeu està obert i que el trànsit ha tornat a la normalitat. Eurocontrol va calcular que ahir es podrien realitzar-se entre 28.000 i 29.000 vols, com un dia normal.

Només s'esperaven algunes cancel·lacions a causa de les restriccions que persisteixen al sud de Finlàndia i de Noruega, al nord d'Escòcia i a l'oest de Suècia, així com als problemes logístics que puguin tenir les aerolínies per reprendre els seus esquemes de vol habituals.