El fiscal ha demanat que s'obri un judici per faltes pels suposats maltractaments a la llar d'infants Els Escarlets de Sant Gregori. La resolució del ministeri públic ressalta que no hi ha indicis de delicte contra la integritat moral dels menors. Tot i això, el fiscal creu que de les declaracions fetes se'n desprenen "indicis racionals" de l'existència de conductes contra la integritat física i "expressions de descrèdit" als menors que, si es proven, constituirien faltes. Entre els abusos denunciats, hi havia lligar els nens a la cadira o no donar-los aigua. La jutgessa ara ha de decidir si el cas contra la directora i les quatre educadores arriba a judici.

El cas dels suposats maltractaments a la llar d'infants de Sant Gregori es va destapar arran de la denúncia que tres educadores, una tutora, una auxiliar i una antiga treballadora d'Els Escarlets van fer davant els Mossos d'Esquadra. A la denúncia, les denunciants acusaven algunes monitores de males pràctiques a l'hora de tenir cura dels infants. Entre els abusos denunciats, hi havia lligar els nens a la cadira si es portaven malament, no donar-los aigua en tot el dia, o insultar-los i ridiculitzar-los dient-los paraules com "guarro" o "marrano". En un dels casos, les denunciants fins i tot asseguraven que un dels infants s'havia desmaiat perquè havia patit un cop de calor i, com que no li havien donat aigua, es trobava deshidratat.

A les declaracions policials, les educadores també denunciaven que hi havia monitores que donaven tres quarts d'hora als infants per dinar i que, si no ho aconseguien, obligaven els nens a empassar-se el menjar tapant-se el nas. Un altre dels suposats abusos era no canvia els bolquers durant dues hores als infants que s'havien orinat perquè aprenguessin a no fer-se pipí. A més, les denunciants també afirmaven que a les que no seguien aquest mètode, les altres monitores els deien que mimaven els nens perquè el que necessitaven era disciplina. A la declaració, les educadores també deien que es llançava aigua als nens que ?s'adormien i els insultaven. Una altra de les pràctiques era dir als nens que els seus pares no els estimaven quan feien tard a l'hora d'anar-los a buscar, o obligar-los a posar-se la mà a la boca en cas que ?mosseguessin algun dels altres menors.

Arran de la denúncia, el Jutjat d'Instrucció Número 4 de Girona, que es va encarregar del cas, va obrir diligències prèvies per un delicte contra la integritat moral de les persones, i va citar a declarar com a imputades l'anterior directora -que va dimitir- i quatre de les monitores d'Els Escarlets. A més, també van anar a declarar vuit pares d'infants, i les sis denunciants.

Insomni i hematomes

Durant les declaracions prèvies, alguns dels pares van explicar a la jutgessa que havien notat canvis en l'actitud dels seus fills. L'escrit del fiscal indica que, entre aquests, hi havia el fet que "tenien inapetència" per anar al parvulari, que patien "insomni", que presentaven "hematomes" o que es mostraven més "introvertits". Altres pares, però, van declarar no haver vist cap canvi en l'actitud dels seus fills.

Per la seva banda, l'antiga directora i les quatre monitores denunciades van negar rotundament les pràctiques. Simplement, van indicar que si algun dels nens es portava malament, se l'enviava "a un racó perquè pensés" en què havia fet.