Les cinc famílies que van buscar assessorament legal davant el cas dels suposats abusos comesos per educadores a la llar d'infants de Sant Gregori, Els Escarlets, consideren que cal que el cas arribi a judici perquè "es discuteixi davant el jutge si aquests abusos efectivament han passat o no", va explicar ahir l'advocat dels pares afectats, Carles Monguilod. Les famílies, doncs, excerciran l'acusació particular en cas que la jutgessa que instrueix el cas estimi les apreciacions de la fiscalia, que si bé no veu delicte en el cas dels suposats maltractaments, sí que considera que hi ha motius per celebrar un judici de faltes segons les conductes contra la integritat física i l'existència d'"expressions de descrèdit" de les educadores envers els nens que tenen al seu càrrec.

Ahir, les cinc professionals denunciades -quatre educadores i l'exdirectora del centre, que va dimitir en fer-se pública l'existència d'una denúncia imposada per un grup d'educadores del centre on s' exposaven un seguit de males pràctiques que, presumptament, exercien les seves companyes- treballaven amb normalitat a Els Escarlets. Ahir aquest diari no va poder contactar amb l'alcalde, Jordi Noguer (CiU). Els advocats de les imputades demanaran a la jutgessa l'arxivament del cas. Un dels lletrats defensors, Benet Salellas, considera que no hi ha indicis que hagin atemptat contra la integritat dels seus alumnes.

Salellas sosté que "tot i el que s'ha anat dient", no hi ha cap prova que doni credibilitat a la versió de les acusadores i, per aquest motiu, creu que el sobreseïment és l'únic camí que pot seguir la causa. A més, Salellas va voler deixar clar que el fet que el fiscal demani que es faci un judici de faltes no vol dir que s'acabi fent. "La jutgessa és qui ha de resoldre, no es pot donar per fet que hi haurà judici", va afirmar l'advocat. Mentrestant, Monguilod apunta que el fiscal "ha entès que hi ha alguna cosa" i els pares afectats se sumen a la decisió del ministeri públic.

Lligar i cridar els infants

A la denúncia, s'acusava cinc monitores de males pràctiques a l'hora de tenir cura dels infants, com lligar-los a la cadira si es portaven malament, no donar-los aigua en tot el dia, o insultar-los i ridiculitzar-los dient-los paraules com "guarro" o "marrano", que hi havia monitores que donaven tres quarts d'hora als infants per dinar i que, si no ho aconseguien, obligaven els nens a empassar-se el menjar tapant-se el nas o que els bolquers no es canviaven durant dues hores perquè els infants aprenguessin a no fer-se pipí.