La imatge de la Mare de Déu de la Vida que portava un vestit brodat amb fil d'or va ser robada a finals del mes passat de l'ermita de Cistella. És un dels molts robatoris dels darrers mesos que han patit temples com el de Sant Antoni de Sant Llorenç de la Muga i el de Bàscara. A més, la matinada de dilluns uns desconeguts van provocar diverses destrosses a l'església de Vilafant, d'on no van robar res.

La marededéu de Cistella no és una imatge de gran valor econòmic. L'únic element que suposen hauria cridat l'atenció dels lladres és el vestit que havia estat brodat amb fil d'or, per això hauria estat la única imatge de les diverses que hi ha al temple que es van emportar. Segons explica l'alcalde, Josep Xargay, en declaracions a Catalunya Ràdio, "no era una talla ni de fusta ni de pedra, jo crec que el que més els va cridar l'atenció va ser el vestit". La verge era de guix, però ni tan sols a cos sencer, només la part de dalt. Els lladres van accedir per la porta principal on haurien forçat el pany sense fer més destrosses. On sí han patit danys importants ha estat a l'església de Vilafant la matinada de dilluns. Aquí uns desconeguts van accedir al temple de Sant Cebrià, on van rebentar la porta d'entrada i la de la rectoria. Suposen que buscaven les almoines i per això haurien capgirat calaixos i llançat objectes a terra.

La comarca ha patit altres robatoris a esglésies. Recentment, l'església de Sant Llorenç de la Muga va ser assaltada i es van endur dues imatges de sants: la de sant Ramon Nonat i sant Antoni de Pàdua. La primera la van abandonar poc després perquè se'ls va trencar un dels braços. Com en el cas de Cistella es tractava de peces que creuen que no tenen un alt valor econòmic ni històric, sinó un valor sentimental. Per les mateixes dates, pels volts de principi de març van entrar a l'església de Bàscara. Es van emportar deu euros de l'aparell d'il·luminació del retaule, un portaviàtic de llautó -petita safata d'orfebreria- i la clau del sagrari.