El Tribunal de Comptes ha condemnat l'exalcalde d'Aiguaviva Ramon Martínez (CiU) per apropiar-se de diners públics. La sentència el considera responsable de les irregularitats detectades a la caixa municipal entre el 1999 i el 2002. Segons els informes, Martínez va desviar 47.500 euros als seus comptes. La sentència, però, només condemna l'exalcalde a pagar 3.482 euros de multa, corresponents a part dels pagaments del 2001 i el 2002, perquè la resta de les irregularitats han prescrit. Tot i això, l'advocat de l'Ajuntament veu la sentència amb bons ulls, perquè el fet que la via administrativa hagi reconegut l'import de les irregularitats serà beneficiós per al procediment penal obert a l'exalcalde.

Les irregularitats a l'Ajuntament d'Aiguaviva es van descobrir arran d'una auditoria comptable encarregada pel mateix consistori. El document ressaltava que l'anterior alcalde del municipi, Ramon Martínez, havia desviat als seus comptes un total de 47.455,78 euros sota el concepte de "Servei de recaptació". Les irregularitats detectades s'extenien des del 27 de gener del 1999 fins al 12 d'abril del 2002, data que consta en el darrer rebut. La sentència conclou la seva responsabilitat directe d'aquestes irregularitats. Però només li exigeix que retorni 3.482,83 euros (més els interessos) corresponents a dos de la trentena de rebuts que va facturar, i que es refereixen a pagaments de finals del 2001 i del 2002. Pel que fa a les quantitats restants (que corresponen al gruix dels pagaments), el Tribunal no exigeix a Martínez cap mena de retorn. I és que, com que l'auditoria que va descobrir les irregularitats es va encarregar el 2006 -segons consta en un acord de ple-, els fets ja havien prescrit. En aquest punt, la sentència ressalta que, en l'àmbit comptable, el termini de prescripció és de cinc anys (a diferència dels processos penals, en què aquest és superior). La sentència del tribunal estatal no és ferma i es pot interposar recurs.

Procés Penal

El procés obert al Tribunal de Comptes no és l'únic al qual s'enfronta l'exalcalde d'Aiguaviva per aquests fets. I és que, en paral·lel a la via administrativa, també s'enfronta a un judici penal, en què el fiscal l'acusa d'un delicte de malversació de fons públics. El fiscal basa la seva querella en els informes emesos pel Tribunal i la Sindicatura de Comptes, i indica que l'exalcalde s'adjudicava el cobrament de rebuts municipals per compensar feines de cap setmana. Martínez va negar les acusacions davant el jutge i va assegurar que corresponien a una maniobra política.