El Síndic de Greuges de Catalunya va alertar el Departament d'Educació d'"importants desigualtats territorials" pel que fa a la instal·lació de mòduls prefabricats als centres educatius i d'una clara situació desavantatjosa per a Girona, ja que un 40% de les escoles i els intituts de la demarcació tenen algun barracó.

A partir de dades facilitades per la mateixa administració, la Sindicatura que dirigeix Rafael Ribó va constatar que el 40% dels centres gironins -més d'una tercera part- treballen en instal·lacions provisionals, ja sigui amb un mòdul o més i en alguns casos amb tot el centre amb barracons. El de Girona és el percentatge més elevat de tot Catalunya, superant el 32% del Camp de Tarragona i el 29% de la Catalunya central; i molt per sobre del 10% de la ciutat de Barcelona, el Vallès Occidental o a les Terres de l'Ebre. A més, aquest 40% d'escoles i instituts gironins amb algun barracó sobresurt si es compara amb la mitjana catalana: un 19,4% a principis de curs, segons va informar Educació al Síndic.

La principal queixa

El Defensor de les Persones denuncia aquesta situació en el seu darrer informe anual, en el qual mostra la seva preocupació pel retard en la construcció dels equipaments educatius definitius.

En aquest cas referint-se al conjunt de Catalunya, el Síndic remarca que el 19% dels centres que tenen algun mòdul prefabricat porten 5 anys o més en aquesta situació i el 6% estan així des de fa més de 10 anys. Precisament, aquest retard a construir escoles i instituts és el motiu principal de queixa que els equips directius dels centres o les associacions de mares i pares d'alumnes de Catalunya fan arribar al Síndic de Greuges. Unes queixes que no sempre es deuen a la presència de barracons, sinó també al fet d'haver d'utilitzar com a aula espais que no tenen aquesta finalitat o d'ocupar equipaments que no són escolars -segons consta a l'informe.

Per aquest motiu, Ribó va demanar al Departament d'Educació que acceleri les obres quan aquesta provisionalitat d'equipaments afecta la qualitat de l'oferta educativa. La Conselleria li va respondre que reduir el nombre de mòduls prefabricats i millorar les instal·lacions són una prioritat. Ara bé, en la mateixa resposta, el Departament d'Educació també informava a la Sindicatura que la manca de pressupost ha fet posposar obres de remodelació i de millora ja previstes que no afecten el funcionament dels centres.

La proliferació de mòduls prefabricats s'emmarca en el context de retallades pressupostàries de les administracions en els serveis de tipus social que el Defensor de les Persones denuncia en el seu darrer informe. Pel que fa als barracons, el Síndic de Greuges afirma que "els dèficits de finançament de l'educació també es posen de manifest quan es constata l'impacte de la provisionalitat de les instal·lacions escolars".