La Policia Local de Tossa de Mar destinarà agents -que podran anar vestits de paisà si el cap de torn ho considera adient- a patrullar en hores concretes pel municipi. L'objectiu, segons el comunicat que s'ha fet arribar als agents, és que es creu "convenient" realitzar una "campanya sancionadora en matèria relacionada amb la tinença de gossos". És a dir, a partir d'ara un agent patrullarà en hores concretes (de dos quarts de set a dos quarts de deu del matí, de les vuir a tres quarts de nou del vespre i de les deu a dos quarts de dotze de la nit) per zones com ara parcs infantils, els voltants de les escoles o les zones de vianants amb la missió exclusiva d'dentificar les persones que portin gossos sense lligar o sense morrió o que no hagin recollit les deposicions dels cans.

No falten agents que consideren que la mesura frega el que és risible. Les patrulles de paisà no són una mesura estranya i són molt eficaces per, per exemple, enxampar pispes en els dies de mercat. Però destinar agents d'incògnit exclusivament a perseguir els gossos que volten sols pel municipi -l'ordre mana que se'ls faci una foto per identificar-los- o els seus amos recorda vagament allò de matar mosques a canonades.

No ho considera així el regidor de Governació, Joan Antoni Hervías (CiU). "Cada vegada els carrers estan més bruts i cal fer una campanya contra l'incivisme d'alguns", considera l'edil. Respecte la decisió d'anar de paisà, Hervías ho atribueix a una decisió del cos en la qual l'àrea de Governació no hi ha tingut res a veure; i assegura que l'any passat ja es va fer aquesta campanya i que van ser els mateixos policies els qui ho van sol·licitar.

El cas és que, mentrestant, els dos sindicats de policia, CCOO i SFP, asseguren que no han rebut resposta a una proposta que van fer el passat febrer en constatar que el municipi vivia una onada de petits robatoris amb força a habitatges i comerços. Els dos sindicats, primer CCOO i després SFP, van demanar contractació d'agents o bé reorganització dels torns fent ús de la bossa d'hores extres per millorar el patrullatge i evitar els assalts.

La resposta de l'Ajuntament no ha anat més enllà de cobrir dues baixes d'agents que tenen problemes mèdics que asseguren absències llargues. Tossa compta ara amb una vintena de policies locals, quan fa anys havien arribat a ser 33 agents. Les dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) només estan actualitzades fins a 2006, quan Tossa comptava amb 27 efectius i era el segon municipi de Girona amb una ràtio més alta de policies per nombre d'habitants. Només el superava Pals. Actualment, segons fonts del cos, hi ha en servei 21 efectius entre agents i comanaments. Pot semblar molt per a un municipi de 6.000 habitants, però cal tenir en compte que la població fluctua molt pel caràcter turístic del municipi i a l'estiu s'arriben a puntes de desenes de milers de residents.

Tossa de Mar, pel seu caràcter d'isolament geogràfic, sempre ha tingut molt clar que cal ser autosuficient pel que fa a la reacció a les emergències. Per això el cos de policia compta, per exemple, amb una ambulància equipada per a fer primers auxilis i traslladar les urgències al centre mèdic local. Allà, per casos de trasllats a l'hospital, ja s'espera una del SEM. Però segons apunten fonts del cos, la seguretat ciutadana cada cop depèn més dels Mossos d'Esquadra, que tenen una comissaria de denúncies a Lloret de Mar i la seu de l'àrea bàsica policial a Blanes. Això significa que, en el millor dels casos, un cotxe de la policia de la Generalitat triga com a mínim quinze minuts en arribar des de Lloret a Tossa de Mar.