Els 131 espais naturals de major valor ecològic presents a la Costa Brava reporten al voltant de 594 milions d'euros en concepte de "serveis ecològics de la biodiversitat", és a dir, la producció d'oxigen, la fixació de diòxid de carboni, els aspectes recreatius i l'obtenció de productes silvestres. Un treball liderat pel Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), i en el que han participat la UPC, la UdG i Esade, el 48% d'aquest terreny gaudeix d'alguna figura de protecció, mentre que el 52% no està protegit. Els resultats serviran de base per al desenvolupament d'unes jornades sobre ciència i gestió de la conservació del capital natural, que es desenvoluparà a Santa Susanna demà i dijous.

Segons el treball, la majoria de la població veu amb "pessimisme" la transformació del territori i l'esdevenir dels processos de conservació, el que revela que la majoria està preocupada per la biodiversitat, encara que al tractar-se d'una enquesta amb respostes obertes i qualitatives no és possible oferir un percentatge.

"Més" efectivitat

El projecte, liderat pel centre del CSIC a Blanes i l'investigador Rafael Sardá, revela que es requereix una acció de govern "més efectiva" per a la gestió i conservació del capital natural, que garanteixi la funcionalitat adequada dels espais protegits.