El Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural ha presentat una xarxa d'itineraris naturals on s'inclouen 65 noves rutes que s'han posat en servei a tot l'Estat. Representen un total de 3.205 quilòmetres i una inversió de 73,15 milions d'euros. Quatre d'aquests camins renovats es troben a les comarques de Girona i sumen fins a 116,2 km.

Els camins als quals es fa referència en aquesta guia d'intineriaris rurals hi trobem els dos camins del carrilet, que va des de la zona volcànica fins al mar, el camí natural del riu Manol, i el camí natural del Ferro.

El camí del Carrilet es divideix en dues parts. En la primera part travessa les comarques del Gironès i del Baix Empordà, descendint suaument per on abans circulava el tren de via estreta, conegut popularment com el 'Feliuet', que va unir Girona amb Sant Feliu de Guíxols fins a la dècada dels seixanta. La ruta, amb una longitud de 39,7 km, s'inicia a Girona fins a arribar al mar Mediterrània. Des de Girona el camí del carrilet també arriba fins a Olot a través d'una de les principals vies de comunicació durant gairebé un segle, fins al seu desmantellament el 16 de juliol de 1969. Té 54 km de longitud, travessava tres comarques, dotze pobles i recorria les valls dels rius Fluvià, Brugent i Ter. Finalment el camí del riu Manol fa 3,2 km de l'Alt Empordà, mentre el camí del Ferro, amb 19,3 km, va en paral·lel del Ter pel Ripollès.