La Federació d'Ensenyament de CCOO ha advertit que la política restrictiva del Departament d'Educació per al curs vinent també afectarà les escoles rurals. El secretari general d'aquest sindicat a Girona, Víctor Sánchez, va explicar que una dotzena de mestres itinerants deixaran de recórrer els col·legis per quedar-se a la seu de la Zona d'Escolarització Rural (ZER).

L'extensió de la sisena hora a educació primària arribarà a les escoles rurals el curs 2010-2011, però l'increment horari no anirà acompanyat d'un augment de professorat ja que -segons denuncia CCOO- la plantilla global de les ZER serà igual o inferior a la d'aquest curs. Víctor Sánchez va recordar que el seu sindicat va acordar amb el Departament d'Educació que la implantació de la sisena hora es duria a terme acompanyada d'una major dotació de mestres. En comptes d'això, el secretari general de la Federació d'ensenyament de CCOO a Girona va assenyalar que les escoles rurals perdran docents itinerants que, a partir del setembre, estaran destinats de manera fixa a la seu de la ZER. El sindicat assegura que "l'augment de plantilles en algunes escoles de les ZER és a canvi de la retallada de mestres itinerants"i que la majoria de les zones d'escolarització rural "perden com a mínim un mestre itinerant".

A l'hora de justificar la seva decisió, Educació ha informat els sindicats que la mesura permetrà reforçar l'educació especial, ja que aquesta atenció sol estar assignada a un centre de la zona rural. L'altre argument de l'administració és que, convertint els mestres itineraris en fixes, s'evita la pèrdua de temps en els trasllats d'una escola a una altra.

D'acord amb la planificació del Departament d'Educació, el curs vinent es completarà l'extensió de la sisena hora a primària amb les escoles rurals; tot i que algunes ja l'imparteixen perquè així ho han sol·licitat. La previsió és que la implantació es realitzi a totes les zones d'escolarització rural gironines, amb una excepció: la ZER Volcans, de la Garrotxa -segons les dades que consten a CCOO.

Acusació de primar la privada

Un altre sindicat, Ustec·STEs va criticar que el Departament d'Educació destini 35.619.033 euros a finançar el concert dels batxillerats als centres privats. A la demarcació de Girona -tal com consta en una resolució del 22 d'abril publicada dilluns al Diari Oficial de la Generalitat-, la Conselleria concerta dues unitats de Batxillerat al col·legi Bell-lloc del Pla; així com també una d'un cicle formatiu de grau mig de Gestió Administrativa a l'escola Empordà-Sant Josep, de Roses. En consideració d'Ustec·STEs, el Departament duu a terme una "política educativa que prima els interessos de la patronal de les privades, en detriment dels centres públics"; a més d'afirmar que "no és socialment acceptable que es financin centres privats al mateix temps que es redueixen grups i plantilles a la pública".