Un dels actes més tradicionals de les Fires i Festes de Figueres és el concurs de creus de maig celebrat ahir. Juntament amb el concurs de flors i de roses, posa una nota de color a la ciutat. No fa pas molts anys que també se celebrava el concurs de carrosses. Era un acte multitudinari que aplegava molta gent a la Rambla. No deu ser fàcil organitzar actes populars que necessiten que molta gent hi participi, com aquest de les carrosses, i és normal que amb el pas dels anys desaparguin.

Aquest concurs de creus, en canvi, s'ha mantingut. Fins i tot fa dos o tres anys que l'Ajuntament, per tal de facilitar la contemplació de les creus, ofereix el servei gratuït d'un tren turístic que passa per alguns indrets de la ciutat on hi ha exposada alguna d'aquestes creus de maig. Diu molt a favor dels organitzadors i de la ciutat que hi col·labora. Per una part, la ciutat està sota el patronatge de la Creu: Fires i Festes de la Santa Creu. Per l'altra, el missatge que es desprèn de la creu s'adiu de ple a un món -també una ciutat i comarca- cada dia més pluralista, ja que ens parla de concòrdia, tolerància, convivència, pau, amor.

Enguany podrem veure una creu davant de la façana del col·legi La Salle. Quan en la comissió encarregada d'organitzar els actes del centenari del col·legi, algú va suggerir apuntar-se a aquest concurs de creus de maig, tohom ho va veure bé. Són molts els actes que es van desenvolupant durant aquest any per celebrar aquesta efemèride, dels quals la premsa local ha anat informant. Crec que contemplar una creu davant d'un col·legi centenari també ens dirà més d'una cosa.

Ens rencordarà que centenars d'alumnes han rebut aquí a La Salle -"Els Fossos"-, al llarg d'un segle, formació humana i cristiana. Recordarà també que el col·legi vol estar obert a tothom. Amb motiu dels 75è anivesari en què el col·legi es va fer present amb una carrossa a la Rambla -concurs de carrosses de l'any 1984- el director del centre, germà Ramon Pujol (a.c.s.), va ser preguntat sobre l'educació que el col·legi oferia i aquesta fou, ja llavors, la seva resposta: "nosaltres eduquem per a la llibertatÉ". Explicava que el Superior General, germà Josep-Pau Baterrechea, que havia visitat feia poc Figueres, els parlà d'un exalumne que havia dit:·"Gràcies a La Salle, sóc un bon budista..." ( Veure. Ll.Gràcies pàg. l77 H .N) Obert, sense renunciar al seu ideari, al pluralisme de la nostra societat, ciutat i comarca. Missatge de la Creu que parla de tolerància. Aquesta creu de maig, davant del col·legi, amb motiu de les Fires i Festes, farà memòria que, entre els actes del ?centenari n'hi ha un, organitzat per l'Associació de pares, dissabte 29 de maig , que amb el nom de "Diada de germanor", amb un conjunt d'actes religiosos i lúdics tot el dia, pretén recollir diners per a un projecte solidari amb el Perú. Consistirà en l'arranjament de l'escola quitxua de Pampallacta. Projecte que es portarà a terme amb el desplaçament al Perú, durant tot el mes d'agost, de dos germans i dues professores del col·legi. També, i amb aquesta mateixa finalitat, el dia 15 de maig a la plaça de l'Esgésia de la parròquia de Sant Pere, tindrà lloc l'encesa solidària de llantions. Missatge d'amor de la Creu. Una creu! Qui s'escapa de portar la seva creu? Llegia fa poc en una carta a la premsa que un exalumne del col·legi es felicitava dels actes del centenari i afirmava textualment: "He plorat de ràbia en llegir el que havia passat amb un malanomenat mestre del col·legi" (É) - Setm.Emp.,20 abril- Hom pensava, ha intentat "ratllar"-mai tan ben dit- l'honorabilitat d'un col·legi centenari. Una creu, en definitiva, que parlarà de perdó. Com sempre. És el missatge més important que hi descobrim. Qualsevol institució -la mateixa Església- té necessitat de demanar perdó i de perdonar.

Creu del centenari La Salle! La podreu contemplar davant la façana del Col·legi. La seva finalitat no és altra que la de participar en el concurs de creus de maig de les Fires i Festes i ajudar-nos a no oblidar, com he intentat explicar, el ric missatge de la Santa Creu.