Les policies locals i els cossos de vigilants de Girona van presentar ahir una memòria de dades de 2009 amb l'objectiu de reivindicar-se com les forces de l'ordre més properes al ciutadà. L'Associació de Caps de Policia Local, que engloba els 44 cossos existents a la demarcació, no presentava dades des de 2003, però ara es pretén fer-ho cada any per posar en relleu la tasca d'uns efectius que no disposen ni dels recursos ni la infraestructura dels Mossos d'Esquadra i que, de fet, es consideraven destinats a desaparèixer un cop assolit el desplegament de la policia autonòmica.

No ha estat així i no tan sols molts municipis es plantegen recuperar cossos propis, sinó que els agents municipals es demostren cada dia més necessaris. Per exemple, en la memòria presentada ahir a Salt es recull que els cossos locals van rebre el 2009 17.469 ordres judicials per part de jutjats o fiscalia pendents de comunicar o executar. És a dir, que ni els recursos de la justícia ni dels Mossos d'Esquadra són suficients per vetllar per la comunicació i el compliment dels dictàmens judicials. Segons va explicar l'inspector Antoni Marco, cap de la Policia Local de Salt, els cossos locals es comencen a encarregar fins i tot de notificar i fer acomplir decisions judicials com ara ordres d'allunyament en els casos de violència de gènere.

Tant en les competències que els són pròpies, com ara la regulació del trànsit urbà, com en aquelles compartides amb els Mossos d'Esquadra, les policies locals es mostren "professionals i compromeses amb els municipis", va incidir Marco. Les dades presentades pel president de l'associació, el cap de la Policia Local de Castell-Platja d'Aro sotinspector David Puertas, i pel sotinspector cap de la Policia Municipal d'Olot Ignasi López, destaquen no tan sols la vessant més punitiva de la policia (el 2009 es va saldar amb 1.584 detinguts), sinó també el caire assistencial i "l'esforç en seguretat ciutadana": 166 comissos d'armes prohibides, 1.432 actuacions per afers de drogues, 613 assistències a gent gran amb aparells d'avís en cas de problemes i 10.860 serveis per mediar en conflictes de convivència.

De conflictes de convivència, però també de delinqüència, se n'ha parlat molt a Salt, lloc que ahir va acollir la presentació de la memòria policial. A més d'intentar "desmuntar l'estereotip que només estem per posar multes", l'inspector Marco va destacar que el cos està fent un esforç -en el qual també participen els Mossos d'Esquadra- per combatre l'augment constatat de delictes contra el patrimoni que la població va viure a principis d'any. Amb l'increment de patrulles i efectius durant la nit, Marco va exposar que respecte principis d'any ara les denúncies per robatoris a Salt han davallat un 25%. En això, però, la justícia també ha d'acomplir nous reptes, va considerar l'alcaldessa Iolanda Pineda (PSC), amb mesures que tot just comencen a caminar -com ara el càstig als furts reiterats, la creació d'un registre de faltes o la tipificació de nous delictes.