La Federació d'Hostaleria de les comarques de Girona ha tornat a posar el crit al cel després que dimarts uns 10.000 abonats es quedessin a les fosques. Acusen Endesa de "riure's" del sector i denuncien la seva "incapacitat" per resoldre d'"una vegada per totes el mal estat de les infraestructures elèctriques resultat d'una desídia permanent".

"Estem cansats d'haver de patir perquè a la més mínima incidència meteorològica, ens quedem sense llum", afirmen a través d'un comunicat. Els hostalers lamenten que el temporal de pluja i vent anunciat per matinada de dilluns a dimarts hagi tornat a provocar talls de subministrament elèctric en diverses zones de l'Alt i el Baix Empordà i la Selva: "És una vergonya que tenint la potencialitat que tenim en termes turístics haguem de funcionar amb una xarxa tercermundista".

Argumenten que la nevada del 8 de març ja va posar en evidència el "dèficit i el menyspreu que té Endesa envers el sector turístic" i recorden que en aquell moment "la companyia es va comprometre a contribuir per pal?liar la mala imatge projectada a l'exterior però va ser una pura estratègia per aturar la polèmica". Aquest cap de setmana farà tot just dos mesos d'aquell temporal de neu però asseguren que Endesa "ha comunicat al sector que no té cap intenció d'invertir en promoció turística".

La Federació també apunta que per aquesta "desídia en el manteniment de la xarxa i per la falta d'una xarxa digna, s'obliga als negocis a comprar un transformador en cas de necessitar més potència amb càrrec sempre a l'establiment", i consideren que tot plegat "és un abús del domini que aquesta gent té sobre nosaltres de qui depenem completament per al nostre funcionament diari".

Els propietaris de bars, restaurant i hotels de les comrques de Girona diuen que s'ha constatat la "desatenció que reben tots els associats quan s'interessen per les incidències i ens autodeclarem impotents davant aquest menyspreu d'una companyia que s'ha enriquit durant molts anys a costa del sector turístic".

Situació "normalitzada"

Des d'Endesa van comunicar ahir que la situació ja està totalment normalitzada i que tots els abonats que es van veure afectats per talls en el subministrament elèctric durant el dimarts ja tenen el servei restablert. De la mateixa manera, la companyia va indicar que els grups electrògens que es van col·locar a Llançà (2) i Sant Feliude Guíxols (5) també s'han retirat perquè l'electricitat arriba pel cablejat. El temporal, que va afectar entre 7.000 i 10.000 abonats, va minvar ahir i Protecció Civil va desactivar l'alerta per neu, vent i estat de la mar, mentre que l'Inuncat va baixar a prealerta atès que es mantenen els desembassaments controlats en alguns pantans.