La situació aèria es resisteix a tornar a la normalitat. El volcà islandès continua deixant anar cendres al cel, cosa que ha provocat els darrers dies el tancament de l'espai aeri irlandès i ahir el del nord del Regne Unit, cosa que afecta tots els aeroports amb vols previstos cap aquella zona. L'aeroport de Girona no en tenia cap de programat abans-d'ahir, però ahir va veure com se suspenien dos vols de Ryanair cap a Glasgow i Dublín, i dues arribades des d'aquestes mateixes ciutats.

A tot Europa van ser anul·lats ahir prop de 300 dels 29.000 vols previstos a causa del tancament de l'espai aeri d'Irlanda i Escòcia occidental. Tota Irlanda, l'oest d'Escòcia i el nord-est d'Anglaterra van quedar afectats, i els aeroports de Liverpool i Manchester estaven en risc, tot i que finalment van continuar oberts. Les autoritats de l'Aviació Civil Britànica van descartar des d'un començament problemes en els aeroports del sud, ni en els de la capital.

Els vols d'Irlanda i Escòcia sí que van quedar interromputs a causa del núvol de cendra volcànica que viatja cap al sud del continent. Els dos aeroports de Glasgow, la ciutat més gran d'Escòcia, van quedar tancats en principi fins les vuit del vespre, hora catalana, mentre els vols de la capital irlandesa es veien restringits fins la una de la passada matinada, també hora catalana.

El mateix núvol de cendra provinent del volcà islandès que va causar el caos aeri al nord d'Europa el passat mes d'abril i que va afectar 10 milions de passatgers, va provocar una nova aturada dels vols a Irlanda i Escòcia. No es descarta que hi pugui haver noves irregularitats en el trànsit aeri durant les vacances d'estiu.

Així, la companyia British Airways va cancel·lar tots els vols a les ciutats escoceses de Glasgow, Edimburg i Aberdeen, mentre que la companyia aèria irlandesa Ryanair va cancel·lar vols a Edimburg, Glasgow, Prestwick i a altres ciutats irlandeses del nord (Belfast i Derry) almenys fins la una de la passada matinada.

Aquest dimarts, els aeroports d'Irlanda i Gran Bretanya ja havien quedat tancats durant diverses hores.

El mes passat, la major part del trànsit aeri europeu va quedar paralitzat a causa del núvol de cendra volcànica provinent del volcà islandès Eyjafjallajokull. La Comissió Europea ha estimat que els tancaments de l'espai aeri europeu del passat mes d'abril han ocasionat perdues d'entre 1.500 i 2.500 milions d'euros a les aerolínies.

Els ministres de Transport europeus van acordar posar límits de seguretat -que finalment van resultar polèmics- per volar sobre la cendra, doncs, segons van explicar, podria paral·litzar els motors a reacció dels avions.

Altres vols, desviats

A més d'anul·lar un gran nombre dels seus vols previstos per a ahir, Ryanair en va desviar diversos dels que tenien destinació a Dublín, entre els quals es troben un vol de Madrid i un altre de Barcelona fins als aeroports de Shannon i Cork. La low cost irlandesa va habilitatr un autobús per traslladar els passatgers des de l'aeroport de Dublín. La companyia va indicar que els vols a Cork i Kerry estaven operant segons el previst.

Per la seva banda, Aer Lingus va confirmar la cancel·lació dels seus vols des de i cap a l'aeroport de Dublín.

Les dues companyies van recomanar a aquells passatgers que desitgin el reemborsament del seu bitllet o canviar-lo per un altre que es posin en contacte amb la seva respectiva aerolínia, així com que no es traslladin als aeroports afectats pel tancament.