El secretari general d'Interior de la Generalitat, Joan Boada, ha avançat que el Departament treballa en un pla director per l'ús de biomassa a les noves comissaries de policia i parcs de bombers. Boada ha destacat el paper de les comarques de la Garrotxa i el Ripollès en la producció de biomassa forestal (BFP). El secretari ha explicat que en aquests moments la fusta dels boscos de la Garrotxa i del Ripollès surt del port de Palamós en direcció a Itàlia. "S'hauria de quedar aquí per servir d'energia", ha dit.

El secretari general d'Interior ha qualificat la biomassa com un dels elements clau del nou model energètic i econòmic que, segons ell, ha de servir per treure el país de la crisi econòmica actual. Boada ha argumentat que el progressiu abandó de l'agricultura i les pastures ha derivat en grans extensions de bosc. Així ha indicat que les previsions del Govern són d'augmentar la gestió ambiental a través de l'impuls de les energies renovables, com la biomassa.

Central a la Garrotxa

Per la seva part, el delegat de Medi Ambient de la Generalitat, Emili Santos ha concretat l'existència d'una proposta de central de biomassa a la Garrotxa per part d'una empresa privada. Santos no ha concretat l'àrea de la comarca, on la proposta ubica la central. De moment a la Garrotxa, l'únic projecte ambiental en base a la biomassa és el de la caldera que ha de fer funcionar els espais públics de Sant Feliu de Pallerols.

Respecte al Ripollès, Santos ha fet referència al pla estratègic que impulsa el Consorci d'Espais Naturals del Ripollès. El treball estudia les possibilitats dels 19 municipis de la comarca pel que fa a l'ús de la biomassa forestal com a energia pels espais públics. Ara els municipis de Planoles i Vallfogona del Ripollès disposen de calderes de biomassa.

Segons un estudi del Consell d'Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les comarques de Girona (CILMA), amb la biomassa forestal que genera la demarcació de Girona es poden abastir 5 plantes de cogeneració mitjanes amb un consum aproximat de 30.000 tones any cadascuna. Segons l'estudi, les tres comarques amb més potencial de BFP són la Selva, el Ripollès i la Garrotxa.

L'estudi apunta que cal potenciar l'ús de calderes domèstiques i d'equipaments, ja que és una de les opcions més rendibles. Sobretot en municipis de gran superfície forestal i amb forest comunal, com són molts municipis de la Garrotxa i del Ripollès. L'ús de l'energia de biomassa és aconsellable per evitar el canvi climàtic.