El Castell de Montsoriu data del segle XIV i és considerat com la fortalesa gòtica més important de Catalunya. Una de les torres del castell que estan sent restaurades. Un dels obrers que treballa en la restauració S'han extret alguns dels materials de parets que estaven en mal estat.

El castell de Montsoriu d'Arbúcies obrirà la part més antiga del seu recinte, datada al segle XIV i anterior, el proper mes de setembre, però només els caps de setmana. La sala noble, un dels passos de ronda i el recinte sobirà són alguns dels espais on es podrà accedir concertant una visita guiada d'unes dues hores. Els treballs de restauració fets fins ara suposen un cost d'uns 2 milions d'euros, un fet que fa pensar als responsables del Consell Comarcal de la Selva -propietari del castell- que encarirà el pressupost de la restauració total, situat inicialment en uns 8 milions d'euros. El castell està considerat la fortalesa gòtica més destacada de Catalunya. Els treballs per restaurar-lo van començar el 1995 i, de moment, no tenen data de finalització.

D'ençà que el darrer propietari, Josep Maria de Ribot, va cedir les escriptures al Consell Comarcal de la Selva, les obres de restauració del castell de Montsoriu no han cessat. Cada dimarts, un equip d'arquitectes i tècnics del consell i la Generalitat es reuneix al recinte per fer un seguiment de les obres i acabar d'ultimar els detalls de la restauració de la zona més antiga, per tal de poder-la posar a disposició del públic al setembre. Un dels passos de ronda del castell, els merlets escalonats de les torres, la sala noble, el recinte sobirà, la terrassa i una part de la muralla romànica quedaran definitivament a la vista a la tardor.

Les obres, però, avancen amb alguns imprevistos en les despeses que, segons va avançar el cap de Cultura del Consell Comarcal de la Selva, Joan Carles Codolà, faran que el pressupost sigui de més de 8 milions d'euros, previst inicialment en el pla director de restauració del castell.

El treball minuciós de reproducció de les parets i els espais del castell segueix una directriu arquitectònica concreta. "Intentem utilitzar tècniques i materials que permetin, un cop estiguin acabades les obres, entendre el castell tal com era originalment", va dir l'arquitecte de Patrimoni de la Generalitat, Ramon Castells, que va afegir que la restauració no cerca la mimesi total de l'edifici històric, sinó una aproximació. "Es tracta de trobar un equilibri entre la restauració de parts idèntiques a les originals i la incorporació de nous materials, com la fusta, que aconsegueixen crear el mateix efecte pel que fa al volum o l'estructura malgrat no ser exactament els mateixos", va explicar Castells.

El treball arquitectònic utilitza, doncs, un llenguatge similar al de l'època de la construcció del castell, adaptat als materials actuals. "Treballem molt amb fusta", va dir l'arquitecte. "La sala del recinte sobirà, originalment estava feta amb volta contínua de pedra, fet que era impossible de reproduir", va explicar Castells.

Visites els caps de setmana

Els visitants que vulguin passejar pels espais més antics del castell de Montsoriu ho podran fer a partir del setembre -i durant els primers tres mesos- només els caps de setmana, tot i que està previst que es pugui anar augmentant l'horari de visita. Aquest és el projecte que l'empresa Art i metria, guanyadora del concurs públic, estudia per redactar el pla d'usos del castell. El projecte inclou la construcció d'un aparcament al peu del turó on està situat el castell -només accessible a peu- i el circuit d'un vehicle que transporti aquelles persones amb mobilitat reduïda.

Per tal de poder facilitar l'accés del públic al recinte, les obres també restauraran les escales d'accés, entre les quals hi ha l'escala de marbre que dóna a la porta principal del castell que també està previst que estigui enllestida al setembre.

Obres de futur

L'obertura del castell al setembre, no aturarà les obres de la resta del recinte que, segons el cap de cultura de Consell Comarcal de la Selva, no tenen encara data de finalització. Entre aquestes parts que no s'obriran al públic hi ha la zona porticada del pati d'armes. "Estem obrint el castell fase a fase. Teníem com a objectiu obrir una part representativa de l'edifici històric però les obres s'allargaran encara més", va explicar Codolà. Un cop finalitzats els treballs de restauració, el castell de Montsoriu recuperarà totes les seves sales.