Where are you from?

-From Tossa.

-Tossa?

-Yes, Spain, Girona, la Costa Brava.

-Barcelona?

-No, Tossa de Mar!". Andrés Velencoso va reproduir aquest diàleg, donant a conèixer al públic que en els seus inicis a la gent de la moda li costava molt entendre on era el seu poble. Ara, amb el Google Maps, "tot és molt més fàcil", va reconèixer. El supermodel va fer aquest discurs durant l'acte en què ahir l'Ajuntament li va fer entrega de la distinció com a Tossenc d'Honor.

Tot va començar al voltant de les set del vespre. Una cinquantena de persones esperaven impacients a la porta de l'edifici de La Nau l'arribada del model. Sobretot, dones. A dalt, a la sala d'actes, unes 200 persones més. Els fotògrafs, nerviosos, miraven a banda i banda del carrer. I per fi, un preciós Mercedes negre es va aturar a la porta del local. Els fotògrafs van córrer i Velencoso va baixar ben bé com si estigués a punt de trepitjar la catifa vermella de qualsevol gran festival. Mocador lligat amb delicadesa al coll, vestit jaqueta fosc i força ajustat i unes sabates impressionantment lluents. I com no, el seu somriure encisador. Una arribada amb pur glamur.

L'acte va continuar a la sala amb un breu discurs de l'alcaldessa, Imma Colom. Després d'una primera part més institucional, en què va recordar que la distinció va ser aprovada per unanimitat en un ple ordinari, Colom va dirigir unes paraules "molt seves" al model, en què va fer menció de la relació que té amb la seva família. A més, va voler recordar la Luci, la mare de l'Andrés, que va morir a principis del 2000. Quan en parlava, la veu li va jugar una mala passada i se li va trencar. Una pausa, però, ho va solucionar. Va voler acabar agraint la tasca que ha fet per Tossa durant anys: "En tu tenim un magnífic representant a tot arreu del món".