"Davant els fets produïts aquest cap de setmana a l'església parroquial de Sant Miquel de Fluvià, el Consell episcopal està estudiant la situació i dintre d'aquest mes de maig prendrà una decisió ?buscant el bé de mossèn Antoni Viñas -rector d'aquesta parròquia i de la de Sant Mori- i de les respectives comunitats parroquials". Aquest és l'escuet comunicat emès ahir pel Bisbat de Girona en referència a la missa celebrada diumenge a Sant Miquel de Fluvià, en què el mossèn va acabar parcialment despullat -sense samarreta i vestit només un banyador, cinturó i sandàlies- i a punt de flagel·lar-se, fins que alguns assistents a la celebració van aconseguir dissuadir-lo.

Així doncs, malgrat que el Bisbat no ha volgut fer més declaracions, està clar que prendrà una decisió o altra sobre el capellà. De moment, amb aquest comunicat l'únic que fa és guanyar temps, probablement per decidir quina és la resposta que cal donar en un cas, com a mínim, excepcional. I és que, malgrat que el capellà volia fer una acció simbòlica de reconciliació comunitària, alguns fidels es van mostrar molestos per la seva actuació i van acabar marxant del temple.

Mossèn Antoni Viñas va treure's la roba durant la primera part de l'eucaristia que servia per celebrar la Festa de la Vellesa de Sant Miquel, inclosa dins la Festa de la Santa Espina. La celebració va comptar amb l'acompanyament de la coral Sol Ixent de Fornells de la Selva, i tot seguit, Viñas, de 78 anys, va explicar el significat de la missa de Dijous i Divendres Sant. Tot seguit, volia expressar el perdó dels seus pecats davant la comunitat -de la qual és rector des de 1999-, i per això va decidir treure's la roba. Ajudat per dos escolans, es va treure la casulla i la samarreta que portava a sota, de manera que va quedar davant dels fidels vestit només amb un banyador, cinturó i sandàlies.

La seva intenció inicial era ?flagel·lar-se amb un cinturó, però diversos assistents el van acabar convencent que era millor no ?portar les coses fins més enllà. ?Finalment, Viñas va decidir aturar la seva acció i la resta de l'eucaristia va continuar amb una relativa normalitat. Això sí, davant de ?l'acció del capellà, alguns fidels van decidir sortir del temple, en ?considerar que volien participar ?d'una eucaristia i no tant viure ?experiències personals del capellà.

A partir d'aquí, el Bisbat de ?Girona, que ja ha tingut coneixement dels fets, haurà de prendre una decisió, que ja ha anunciat que tindrà lloc durant el present mes de maig, és a dir, al llarg de les dues properes setmanes.