Rebuig i homenatge. Dos centenars de veïns i autoritats locals van fer ahir un minut de silenci a la porta de l'Ajuntament de Lloret per mostrar la seva condemna a l'assassinat dels dos petits britànics que va tenir lloc dimarts a la tarda. Precisament l'hotel està a poques desenes de metres del consistori, fins al punt que alguns mitjans de comunicació britànics van prendre les imatges des dels balcons. El regidor Ignasi Riera va verbalitzar el rebuig i l'horror de tots els lloretencs davant un dels crims més sòrdids dels darrers anys i les condolències del municipi per a la família.

No hi ha signes evidents d'abusos sexuals. Aquesta és una de les primeres conclusions que es van poder extreure de l'autòpsia practicada ahir als cossos dels petits Rebecca i Daniel, els nens que van morir a mans de la seva mare el passat dimarts a una habitació d'hotel de Lloret de Mar. La mare els va matar asfixiant-los; això ella ja ho havia confessat als Mossos d'Esquadra. El fet de no trobar proves físiques d'abús sexual ha estat un alleujament si es té en compte que el pare de les dues criatures, el britànic Martin Anthony Smit, dorm ara mateix a una presó de Gran Bretanya acusat de 13 delictes de pederàstia i d'haver fugit del país el 2007, vulnerant així la llibertat provisional. El mateix dia que l'Audiència Nacional en dictava l'extradició, després que els Mossos d'Esquadra el detinguéssin a Barcelona, la mare dels nens, Lianne Smith, matava els dos fills de la parella a Lloret. Després també intentava asfixiar-se, però finalment va decidir baixar a recepció per dir que avisessin un metge i la policia. Havia protegit la fugida del seu home durant més de dos anys i els hostes de l'hotel la van veure catatònica.

Ahir els Mossos d'Esquadra van escorcollar a fons el pis que la parella ocupava al 638 de la travessera de Gràcia, a Barcelona, en presència de Lianne. Sobretot es busquen indicis del comportament que el pare tenia amb els dos petits, de cinc anys i 11 mesos d'edat, per intentar esclarir si van ser víctimes d'alguna mena d'abús. Per això serà definitiu el testimoni de la jove britànica que vivia amb la parella com a cangur. Els diaris britànics asseguren que quan Martin va ser informat del que havia fet la seva dona va assegurar que se suïcidaria. Per això ara per ara l'home, sota custòdia policial, està fortament vigilat per evitar que atempti contra la seva vida. Una de les acusacions que pesen sobre ell és haver abusat, presumptament, d'una de les filles que la seva dona havia tingut fruit d'una relació anterior.

Pel que fa a com Lianne va matar els dos nens, encara hi ha preguntes per respondre. Durant les properes setmanes l'Institut de Medecina Legal de Girona rebrà els resultats de diverses proves, entre elles les toxicològiques, que esclariran definitivament què va fer servir la mare per asfixiar els petits i si abans els havia drogat. El que sí que queda clar és que no els va ferir ni va emprar la força per matar-los. De fet, quan els van trobar, els dos petits estaven estirats en un llit a mig desfer i tapats amb una flassada com si dormissin. La mare passarà avui al matí a declarar davant el jutjat número tres de Blanes. S'espera que l'escena, ben poc vistosa -els Mossos d'Esquadra tenen consignes clares per protegir la intimitat dels detinguts i evitar que els mitjans de comunicació enregistrin les seves cares- sigui seguida per desenes de mitjans de comunicació britànics, que des de dimecres s'estan a Lloret a l'espera de novetats.

Treballava amb nens

Una de les dades que aportava ahir l'edició digital del Daily Mail era que la dona, abans de fugir de Gran Bretanya el desembre de 2007 amb el seu marit i la seva nena -el petit va néixer quan el matrimoni ja era oficialment fugitiu-, treballava en l'ambit de menors del consell del comptat de Cumbia, a l'Anglaterra central. Concretament s'encarregava de temes d'escolarització de menors de 14 anys. Per la seva banda, el seu marit es va fer relativament popular gràcies a un programa de televisió sobre fenòmens paranormals on participava en qualitat de vident i mèdium.