Els prop de 800 veïns de Sant Miquel de Fluvià trigaran molt de temps a oblidar l'última missa amb motiu de la festa de la Santa Espina, en què el seu capellà des del 1999, Antoni Viñas, va acabar parcialment despullat, sense samarreta i vestit només amb un banyador, cinturó i sandàlies.

Tot i la sorpresa inicial, la majoria de veïns d'aquest tranquil municipi de l'Alt Empordà coincideixen a assenyalar que Viñas és "un bon home", compromès amb el poble. "Després del temporal de neu del mes de març, el capellà va posar diners de la seva butxaca per arreglar els desperfectes de l'església", explica un veí. Darrere un aspecte fràgil i una veu fina, quasi imperceptible i que l'obliga a utilitzar un micròfon durant la missa, s'hi amaga una "forta personalitat" que alguns fins i tot qualifiquen d'"excèntrica".

De caràcter inquiet, durant la dècada dels 60 Viñas va convertir-se en missioner per portar la paraula de Déu arreu del món. "Girona -expliquen- se li havia quedat petita". Hondures, Costa Rica, Guatemala -on va viure set anys-, el Perú, els Estats Units, Tailàndia, el Brasil i el Japó han estat els destins on aquest capellà ha predicat durant dues dècades. Aquest mossèn, de 78 anys, ha viscut de molt a prop diversos conflictes i sap què és celebrar una litúrgia amb trets de fons. No obstant, la por mai li ha fet tirar la tovallola.

Expliquen que Viñas es defineix com "un gat vell" i només el seu delicat estat de salut el va obligar a establir-se definitivament a Girona, on, tot i la seva avançada edat, encara viu sol. Durant tota la seva vida ha apostat per la senzillesa i ha rebutjat les "parafernàlies". Acèrrim defensor del Concili Vaticà II, ha intentat aconseguir, amb les seves prèdiques, adaptar la disciplina eclesiàstica a les necessitats i mètodes del nostre temps. Una visió de la religió catòlica que aposta per una obertura dialogant amb el món modern, actualitzant la vida de l'Església amb un nou llenguatge conciliador. Una manera d'entendre la fe que sovint li ha portat problemes.

Al Port de la Selva, on va exercir de capellà durant sis anys, va tenir més d'un conflicte, segons els ?veïns. Expliquen que, fins i tot, li van tapiar la porta de la rectoria per "fer-lo marxar del poble".

Acte poc convencional

La litúrgia poc convencional ideada per Antoni Viñas per celebrar la festa de la Santa Espina tenia un clar objectiu: fer-se perdonar pels fidels i per l'alcalde de Sant Miquel de Fluvià, Àngel Posas, amb el qual últimament havia mantingut alguna discrepància. Després de posar música de Beethoven, el capellà va treure's la casulla i la samarreta que portava a sota, de manera que va quedar davant dels fidels vestit només amb un ?banyador, cinturó i sandàlies. La seva intenció inicial era flagel·lar-se amb un cinturó, però diversos assistents el van acabar convencent que era millor que no ho fes.

Aquesta, però, no era la primera vegada que Viñas protagonitzava una litúrgia "poc ortodoxa". El desembre passat, el capellà ja s'havia quedat amb el tors descobert durant la celebració d'una missa a la localitat veïna de Sant Mori, on també oficia. Aquesta vegada, però, la missa va passar desapercebuda i no va arribar als mitjans de comunicació.

En una altra ocasió, Viñas ja va molestar alguns veïns de Sant Miquel de Fluvià amb un sermó en què va tractar temes com ara l'avortament, la corrupció i l'eutanàsia.

Darrere del rebombori mediàtic que ha omplert pàgines de diaris i minuts de televisió hi ha una problemàtica de fons: la falta de capellans, sobretot en zones rurals. Un panorama que obliga molts eclesiàstics de la província de Girona, sovint d'edat avançada, a fer un sobreesforç.

Uns 35 quilòmetres separen Girona -on viu el capellà- de Sant Miquel de Fluvià. Una distància que recorre amb tren. "Fins fa dos anys venia a Sant Miquel amb cotxe, però després de tenir un ensurt al volant va decidir que agafaria el tren", assenyala un veí.

Són molts els veïns que apunten que el mossèn s'hauria de retirar. De fet, el mateix Viñas va presentar la seva renúncia per jubilació a l'anterior bisbe, Carles Soler. Ho va fer, expliquen, perquè segons dicta l'Església els capellans han de presentar la seva jubilació quan compleixen 75 anys. No obstant, Viñas va dir que es trobava bé i que podia continuar oficiant missa.

Davant els fets produïts diumenge passat a l'església de Sant Miquel de Fluvià, el Bisbat de Girona està estudiant la situació i ha avançat, en un comunicat, que aquest mes podria "prendre una decisió" sobre el capellà, però no la va concretar.

No obstant, el futur del capellà es podria aclarir en les pròximes hores ja que avui en el temple diversos nens faran la primera comunió. Ara s'haurà de veure si és Viñas qui oficia la missa o si el Bisbat ja ha designat un substitut.