La Secretaria de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil i la Direcció General d'Afers Religiosos de la Generalitat han elaborat la "Guia per al respecte a la diversitat de creences en l'àmbit penitenciari", un compilatori de recomanacions a fi que la població reclusa pugui exercir la llibertat religiosa. El document recull informació bàsica sobre 12 tradicions religioses (catolicisme, judaisme, Islam, budisme...) i 11 àmbits en què hi pot haver sol·licituds, com ara els preceptes alimentaris, el culte i assitència religiosa col·lectiva o la celebració de festivitats. En les recomanacions sobre les estades a la infermeria o hospitalització, la guia recorda que els testimonis de Jehovà tenen reconegut el dret a "escollir entre diferents opcions terapèutiques i/o renunciar a rebre tractaments mèdics, incloent aquells que són vitals". Es remeten a la "Carta de drets i deures dels ciutadans en relació amb la salut i l'atenció sanitària", que va ser aprovada el 2001 també per la Generalitat.

En el punt anterior, la guia expressa que "és preferible sempre preguntar a l'intern o a la seva família si les seves creences o opcions religioses, de pensament o consciència, en cas de tenir-ne, impliquen alguna mena de capteniment especial a l'hora d'aplicar un tractament". La Guia recorda que "els testimonis de Jehovà es neguen a rebre transfusions sanguínies, tant si es tracta de sang completa com si es tracta d'algun dels elements bàsics que la componen (glòbuls vermells, glòbuls blancs, plaquetes i plasma)". Per tant, la Generalitat raona que un intern "en cas de contraure una malaltia, que se l'ingressi en un hospital que respecti les seves posicions a les transfusions de sang". Els testimonis tenen "aliments vetats", que són els que tenen sang en la composició.

Alimentació

Els preceptes en la ingesta d'aliments són variadíssimss segons la confessió. Ho recull la Guia. Entre d'altres casos, els catòlics demanen abstenir-se de menjar carn els divendres de Quaresma i de dejunar el Dimecres de Cendra i el Divendres Sant. Els jueus sol·liciten menús caixer, vegetarians o lliures de porc, on no es barregin productes carnis amb làctics. Els fidels islàmics volen menús halal, vegetarians o lliures de porc. Els de l'Església Adventista del Setè Dia també sol·liciten menús vegetarians. Mateix cas que els ortodoxos, que demanen menús vegetarians en dies determinats i rebutgen el consum d'oli d'oliva a la Quaresma i Setmana Santa. Els mormons no consumeixen te, cafè, alcohol i begudes excitants. Els devots de la Fe Baha'i rebutgen l'alcohol i els hindús volen menús vegetarians o lliures de porc i de vedella.