El diumenge al vespre el terra de la fàbrica Aplicacions Frigorífiques Lucena, al carrer Alacant, es va obrir i va començar a sortir una escuma fangosa que ha inundat tota la fàbrica i ha provocat esquerdes a una de les parets. Es tracta d'un material, a base de bentonita, que s'usa al capçal de la tuneladora per estovar el terreny i perforar més fàcilment. Aquest material s'hauria escolat pel subsòl de còdols i sorres que hi ha en aquesta zona i hauria trobat sortida per una junta del terra de la nau, de formigó. Tant personal d'Adif com municipal han estat treballant fins a les quatre de la matinada. Aquest matí hi ha reunió d'Adif amb l'ajuntament per esclarir què ha provocat l'accident.

Un més després que la tuneladora Gerunda hagi començat a perforar el subsòl de Girona s'ha produït el primer ensurt important. Va ser prop de les vuit del vespre quan els propietaris de la fàbrica, dedicada a la refrigeració, van ser alertats de què alguna cosa passava a la seva empresa. En arribar, es van trobar la nau inundada de fang i van haver-se d'arromangar per començar a treure el fang i salvar el material que tenien emmagatzemat. Els treballs han durat fins ben entrada la matinada. Aquest matí però encara continuava sortint escuma del terra de la fàbrica, que s'ha bombat, i també han aparegut escletxes a una de les parets.

Està previst que aquest dilluns al matí es reuneixin tècnics d'Adif amb l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, i la regidora de Mobilitat i Via Pública, Isabel Salamaña, per tal d'explicar els motius d'aquesta fuita. Segons ha remarcat Salamaña abans de la reunió, la voluntat de l'ajuntament és 'exigir' a Adif i les empreses encarregades de l'obra a Girona la 'màxima seguretat' i que revisin 'urgentment' l'estructura de la fàbrica per garantir que aquesta empresa pugui tornar 'el més aviat possible' a la seva activitat normal. 'Hem d'assegurar-nos que un incident així no es torna a repetir i per això demanarem la màxima informació', ha afirmat la regidora.

Mentrestant, a l'interior de la nau afectada, l'activitat és frenètica. Un camió cisterna està aturat permanentment a l'exterior, i no para de bombar el fang i l'escuma que continuen escolant-se per una de les juntes de formigó del terra. Si es mira a tot arreu, el rastre que ha deixat el fang és evident tant al terra, a les parets o a la maquinària, que ha quedat completament malmesa.

Pèrdues quantioses

L'empresa es dedica tant a fabricar com a reparar màquines per vendre gelats, la majoria de les quals han quedat inservibles perquè el fang ha malmès el motor. 'Encara és aviat per fer una valoració de les pèrdues econòmiques, però em fa por només de pensar-ho, perquè tota la maquinària que hi ha aquí arribava a valer fins a mig milió d'euros', explica el propietari, Jaume Lucena.

Els danys, però, no es queden només aquí. Hi ha moltes eines brutes de fang, s'han hagut d'apuntalar els lavabos per evitar que les parets caiguin i els vidres dels envans del despatx comencen a cedir. A més, la pressió de la bentonita també ha esquerdat part del formigó del terra i, a les parets de la nau, es comencen a veure fissures que van resseguint els totxos.

Durant tota la nit, els treballadors han tret tot allò que han pogut de l'interior de la nau. Jaume Lucena explica que alguns operaris del TGV van ajudar-lo a salvar coses, però critica 'que cap responsable d'Adif s'hagi acostat fins aquí per donar-me explicacions'.

Mentre l'escuma continua traient el cap per la junta de formigó, el propietari d'Aplicacions Frigorífiques Lucena demana poder tornar a treballar el més aviat possible. 'Segurament instal·larem les oficines a casa nostra i ens posarem a treballar tant bon punt tinguem una altra nau', indica. I hi afegeix: 'Això ens ha agafat quan més feina tenim; avui mateix havíem d'anar a muntar màquines fora de Catalunya, i ja no ens hem pogut desplaçar'.

Lucena també s'atreveix a posar xifres al desastre. Segons una primera valoració, els danys podrien arribar a enfilar-se fins més enllà dels 100.000 euros (perquè no totes les parts dels frigorífics s'han malmès).

I mentre el propietari comença a treure la impressora i les carpetes d'arxius del despatx, els seus fills i la seva dona, la Carmen Serrano, van inspeccionant tota la nau. 'Ahir el fang arribava fins aquí', assenyala la Carmen, mostrant una marca a la paret que arriba fins als 15 centímetres.