Les pernoctacions hoteleres van créixer el mes d'abril un 6,4% a la Costa Brava i un 5,2% a les comarques de Girona en general, respecte al mateix mes de 2009. Un augment que pot semblar menor si es compara amb els dels tres primers mesos de l'any -d'entre el 25% i el 34%- però que creix en importància si es té en compte que el 2009 la Setmana Santa es va celebrar en abril i aquest any s'ha repartit entre març i abril, i que l'arribada d'estrangers per via aèria es va veure dificultada pel núvol de cendra del volcà islandès. Que la dada és especialment positiva ho corrobora així mateix el fet que el creixement mitjà al total de l'estat ha sigut només de l'1%. Els hotels de la Costa Brava han assolit 914.557 pernoctacions, mentre que el total de Girona ha sigut de 934.615, segons les xifres que va donar ahir a conèixer l'Institut Nacional d'Estadística.

L'increment de les pernoctacions hoteleres ha sigut possible gràcies al turisme de proximitat. Mentre les de turistes estrangers disminuïen respecte a l'abril de 2009, les de turistes nacionals hancrescut considerablement, passant de 258.363 a 348.657 (35% d'augment) a la Costa Brava, i de 285.265 a 372.706 (30,6%) al total de comarques gironines.

En canvi, les pernoctacions de turistes internacionals van passar de 602.575 a 581.909 al total de Girona, i de 600.833 a 565.900 a la Costa Brava. El descens del turisme estranger és en bona part atribuïble al caos aeri que durant molts dies va impedir la circulació d'avions (veure notícia adjunta) i fa suposar que en condicions normals apanes si hauria disminuït o potser inclús hauria augmentat.

Menor creixement a l'Estat

El mes d'abril va registrar un augment de les estades dels turistes en allotjaments hotelers en general a totes les zones turístiques espanyoles. Com en el cas de Girona i la Costa Brava, van serls turistes espanyols van ser els responsables de l'increment. En concret, les pernoctacions hoteleres van augmentar un 1% de mitjana l'abril respecte al mateix mes de 2009, fins a un total de 19,9 milions. Les dades de l'Institut Nacional d'Estadística assenyalen que l'augment de les pernoctacions experimentat en el quart mes de l'any es va deure principalment al comportament dels turistes espanyols, que van elevar un 2% les seves pernoctacions (en un percentatge força més baix que a les comarques de Girona). En canvi, els turistes estrangers van incrementar les pernoctacions en hotels un 0,1%. Un 48% de les places es van ocupar.

L'INE recordava que la Setmana Santa es va celebrar aquest any entre març i abril, mentre que en 2009 va tenir lloc a mitjans d'abril. En els dos mesos de van registrar aquest any un augment de les pernoctacions del 3,9%respecte al mateix període de 2009, amb pujades del 5,2% en els turistes espanyols i del 2,7% entre els estrangers.

En el primer quadrimestre de l'any, les pernoctacions en hotels van créixer un 3,5% en comparació del mateix període de l'any passat.

Els viatgers procedents d'Alemanya i Regne Unit van realitzar més de 4,8 milions de pernoctacions l'abril. El mercat alemany va experimentar un descens interanual dels seus pernoctacions del 15%, mentre que el britànic va disminuir un 2,7%. Les pernoctacions dels viatgers procedents de França, Itàlia i Bèlgica van registrar unes taxes interanuals del 7,9%, 11,2% i del -1,5%, respectivament.

Per als turistes espanyols, els destins preferits van ser Andalusia, Catalunya i Comunitat Valenciana, amb taxes interanuals de pernoctacions del -2,9%, 4,9% i 1%, respectivament. El principal destí elegit pels estrangers va ser Canàries, on les pernoctacions d'estrangers van caure un 2%. La van seguir Catalunya, amb un descens interanual del 10,8% i Balears, del 19,2%.