El iot Mayan Queen IV, de 92 metres d'eslora propietat d'un multimilionari mexicà, Alberto Baillères, va atracar dilluns al port de Roses. L'impressionant embarcació, que figura en la dissetena posició dels iots de luxe més grans del món, va marxar ahir per continuar el seu trajecte.

L'Ocean Victory, l'Amevi Yacht, el Sun Rising o l'Atlantis II són alguns dels noms coneguts en el món de la nàutica de luxe que figuren entre els més grans del món i que han passat per la Costa Brava de la mà de multimilionaris. Aquesta setmana tornava a sorprendre la presència d'un immens vaixell atracat al port de Roses.

L'embarcació va sortir el 2008 de les drassanes Blohm & Voss, conegudes per haver construït molts dels iots més grans del món. El Mayan Queen IV es va fabricar per al destacat empresari mexicà que la revista especialitzada en el món dels negocis i les finances, Forbes, situa en la 85a posició en el rànquing mundial amb un patrimoni que la publicació estima en 9,8 mil milions.

El mexicà, que es desconeix si estava embarcat al iot, és un empresari del grup de metalls i mineria. Se'l considera el principal productor llatinoamericà d'or refinat, plom i zenc i el principal productor mundial de plata. L'embarcació tampoc passa desaparcebuda en el món del luxe. La publicació especialitzada en nàutica Power and Motoryatch situa el iot en la 17a posició com a més gran del món i figura també com a un dels més luxosos. Amb quatre nivells, el vaixell, només amb una mirada des de l'exterior, mostra les estances luxoses, la pista per a helicòpters o la piscina a la coberta superior.

Luxe navegant per la costa

El vaixell estaria tripulat pel capità Richard Kirkby, que sol ser patró habitual del iot de l'empresari rus, Roman Abramóvich, propietari del club de futbol britànic, Chelsea, un vaixell que destaca pels seus 170 metres i 724 milions d'euros de cost. Aquest, però, no és un dels vaixells amb els quals actors, cantants o esportistes d'elit han navegat pel litoral gironí. El maig de ?l'any passat sí ho feia l'Ocean Victory, un megaiot amb sala de projecció, gimnàs, i cinc suites per a una dotzena de convidats. Poc després, al juliol, arribava, a la cala Canyelles de Lloret de Mar, l'Amevi Yacht, que és considerat un dels més cars del món. És propietat del bilionari indi Lakshmi Niwas Mittal, però l'any passat arribava a Catalunya amb el president del Kazakhstan, Nursultan Nazarbayev. El mateix mes fondejava a Blanes, el Sun Rising, el sisè més gran del món que durant l'estiu va allotjar convidats com l'actor nord-americà, Steve Martin, o l'exprimer ministre britànic, Tony Blair.

A Roses, el darrer que va atracar a la badia va ser l'Atlantis II, de 115 metres propietat de l'armador grec Stavros Niarchos. A tots aquests vaixells, s'espera que s'hi sumin els de passatgers. El primer arribarà el mes vinent.