L'Ajuntament de Vidreres sancionarà amb multes de fins a 3.000 euros les prostitutes i els clients que facin sexe en espais públics. Aquest és un dels punts que recull la nova Ordenança de convivència ciutadana i activitats a la via pública que el ple va aprovar ahir.

El text d'aquesta ordenança s'ha basat en el d'altres municipis que també viuen la problemàtica de la prostitució a la carretera, com ara Tordera, al Maresme. I a més, darrerament, el consistori, com explicava Diari de Girona fa pocs dies, ha recollit queixes veïnals, sobretot de la urbanització d'Aiguaviva Park, en què els residents veuen com se situen una dotzena de treballadores del sexe a la carretera que va de Vidreres a Lloret i en concret, es queixen a més, que se situen a la parada d'autobusos i tots els nens les veuen treballant.

L'ordenança preveu sancionar les multes molt greus amb 3.000 euros i aquesta quantia tan elevada recau a "mantenir relacions sexuals retribuïdes a l'espai públic". Seguidament hi ha un tipus d'infracció considerada greu, que pot suposar una sanció que va des dels 751 fins als 1.500 euros, que recau en els casos que s'ofereixi, sol·liciti, negociï o acceptin serveis sexuals retribuïts a l'espai públic "quan aquestes conductes es duguin a terme en la proximitat de centres docents, educatius o de lleure destinats a menors, o en general, a zones d'esbarjo freqüentades per menors". I finalment, hi ha una sanció lleu que pot arribar a comportar una multa de fins a 750 euros, que serà per aquells que "ofereixin, sol·licitin, negociïn o acceptin serveis sexuals retribuïts a l'espai públic".

Tot i aquestes sancions, l'ordenança estableix que els vigilants municipals inicialment recordaran tant a clients com a prostitutes que les pràctiques estan prohibides però llavors, si aquests no abandonen el lloc o continuen amb l'actitud, es procedirà a fer la denúncia i incoar l'expedient sancionador. I un dels punts que es ressalta és que queda "absolutament prohibit mantenir relacions ?sexuals retribuïdes a l'espai públic".

Vessant social del text

Tot i ser una ordenança especialment sancionadora, està previst que els agents de l'autoritat també oferiran informació en una vessant més social, és a dir, de les possiblitats que institucions privades i públiques els ofereixen sobre assistència social i també prestant-los el suport que els sigui necessari per abandonar aquest tipus de pràctiques.

Durant el ple, l'alcaldessa, Ruth Rosique (PSC), va destacar que aquesta ordenanaça "té dos punts molt importants, un sobre el tema de la prostitució i l'altre que acabarà amb els excrements d'animals al carrer". Rosique va explicar que el problema de la prostitució es pateix sobretot a la zona propera a les urbanitzacions i que la setmana passada els vigilants municipals van actuar a la zona, fet pel qual de les 14 noies que hi havia es va aconseguir que es reduïssin fins a 3 en només tres dies. Tot i això, va reconèixer que és un tema que cal portar al Parlament.

Aquesta ordenança es va aprovar de forma provisional amb els vots a favor del PSC, ICV, CiU i GdP, i les abstencions d'ERC i PCCA.