El ple del Consell Comarcal va aprovar delegar al president, Joan Espona (CiU), la facultat d'aprovar l'obertura de l'expedient de contractació del projecte constructiu de l'ampliació d'Estació Depuradora (EDAR- Besalú) i la desviació de les aigües residuals que des del sector oest van a la riera Ganganell. El ple va aprovar per majoria la delegació de competències amb l'objectiu de possibilitar que l'obra comenci aquest estiu. La causa és que el Consell Comarcal disposa del projecte però l'Agència Catalana de l'Aigua ha de finançar els 2.500.000 euros del projecte. Així, segons el conseller, Josep Berga (CiU), la delegació de facultats permetrà que el president pugui signar la contrac?tació de l'obra sense passar pel ple.

La crisi econòmica ha fet endarrerir de manera significativa el conveni previst entre l'Agència Catalana de l'Aigua i l'Estat Espanyol. Això no obstant segons un informe del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (Sigma) el fet que la millora del sistema del sanejament de Besalú comporti la construcció d'un tram de col.lector davant de l'escola, determina que la millor època per poder realitzar les obres és durant les vacances escolars, les quals començaran d'ara a unes tres setmanes.

El conseller comarcal de Medi Ambient, Josep Berga, ha precisat que en cas que l'Agència Catalana de l'aigua no aporti els 2.500.000 del cost del projecte, les obres hauran d'esperar fins que un altre govern de la Generalitat doni el vistiplau a l'actuació.

Berga ha apuntat que les conduccions per desviar les aigües residuals del sector oest de Besalú només representen una part secundària de la inversió. "No penseu que ens gastem 2,5 milions d'euros en conduccions", ha dit. Josep Berga ha explicat que la depuradora de Besalú té uns 15 anys d'antiguitat i necessita d'una ampliació per afrontar les necessitats actuals d'una localitat que ha crescut en habitants i en serveis.

L'acció que s'ha de començarserà la primera innovació al secular sistema d'evacuació d'aigües de Besalú. Al segle XVII, el municipi va cobrir la riera amb unes voltes que són un model d'enginyeria popular. De fet, han mostrat eficàcia durant més de 300 anys perquè han evitat que el centre de Besalú patís inundacions en èpoques de pluges fortes

Ara, la riera està coberta per un carrer voltat de cases que comença a l'escola i durant uns 500 metres condueix fins al prat de Sant Pere. El problema consisteix en què els fonaments del edificis actuals es sostenen sobre les arcades. La intenció de l'Ajuntament és que la modificació actual sigui un primer pas d'una futura obra de recuperació de l'entorn de la riera. Segons l'alcalde, Lluís Guinó, l'actuació consistiria a desviar les aigües brutes de les cases cap a la depuradora perquè ara aboquen directament a la riera i deixar a la vista part de les voltes. Guinó va opinar que ara veu difícil que l'Ajuntament pugui aconseguir recursos per una actuació que va considerar ideal per a la situació econòmica de 10 anys enrere.