L'Ajuntament de Lloret de Mar ha obert un expedient per unes obres que s'han realitzat sense permís municipal a l'ermita de les Alegries. El passat 28 d'abril, el consistori va signar un decret de protecció de la legalitat urbanística a través del qual es va obrir l'expedient, després de rebre un escrit denunciant les obres. L'actuació en qüestió, que ha anat a càrrec de l'Associació de Veïns de les Alegries, és l'obertura d'una nova porta per la paret nord de la parròquia, datada del segle XI, per fer un nou accés al cor.

L'ermita estava en molt mal estat i en els darrers cinc anys s'han dut a terme diverses reformes. Fa uns dos anys, es va apuntalar el cor, perquè tenia nombroses esquerdes i es va prohibir l'entrada al públic, ja que podia ser perillós. Llavors, l'Associació de Veïns va cridar l'arquitecte municipal i els va dir que calia demanar un permís de consolidació del cor. Un cop obtingut es van fer les reparacions necessàries, però es van adonar que faltava l'accés. "Abans l'entrada al cor es feia per una glorieta exterior, però es va treure i ens vam veure amb la necessitat de fer un nou accés", va explicar Lluís Riera, president de l'Associació.

Segons Riera, es van estudiar fins a cinc possibilitats diferents: una escala de ferro exterior, una de cargol, una altra en dos trams i una de fusta, com les que hi ha als altells, però totes es van desestimar i, finalment, es va pensar en la construcció de la porta. "Ens van recomanar que fessim un forat per la paret que queda a l'esquerra, perquè hi ha un desnivell important i així es podria resoldre el problema de l'accés", va afegir.

Fa unes setmanes, però, Josep Blanch, exregidor del PSC a Lloret, va denunciar aquesta segona actuació a l'Ajuntament per haver-se realitzat sense el permís municipal corresponent i per estar enllestida quan el projecte d'obres encara estava a exposició pública. A més, Blanch va entrar una instància al consitori denunciant els fets i la plataforma Contratemps també ho va fer.

L'Ajuntament va haver de prendre les mesures necessàries. "Ens va arribar un escrit denunciant les obres i llavors vam enviar un inspector, perquè les pogués veure. Un cop confirmat, vam signar un decret de protecció de la legalitat urbanística, en què se suspenien les obres, es demanava el permís corresponent i es donava un termini, perquè es formulessin les al·legacions explicant les obres que s'han fet", va explicar el regidor d'Urbanisme de Lloret, Josep Valls. "Es van iniciar sense permís, és cert, però són unes obres legalitzables. A més, es tracta d'una obra menor, però calia obrir l'expedient", va aclarir Valls.

"No és una paret romànica"

El president de l'Associació de les Alegries, Lluís Riera, va confirmar que les obres actualment estan aturades i va explicar que, segons els havia dit l'arquitecte municipal, eren un annex del primer permís que van demanar. "L'arquitecte municipal ens va dir que aquest accés és un annex del permís que teníem per a la reparació del cor", va afirmar. A més, va recordar que s'han realitzat en una paret que no és romànica. "És una paret que no és romànica i, per tant, no fem cap mal obrint aquesta porta", va explicar Riera.

Des del dia que l'Associació va rebre la notificació de l'Ajuntament demanant les al·legacions hi havia un termini de 10 dies per respondre, que està a punt de finalitzar. Riera va afirmar que en els propers dies es presentaran els papers necessaris: "Està previst que dilluns o dimarts el nostre arquitecte presenti la documentació que falta a l'Ajuntament".

Valls va recordar que tot i que és una obra menor, hi pot haver una sanció. "Encara cal esperar si es presentaran les al·legacions, però probablement l'expedient acabarà amb una petita sanció per haver iniciat les obres sense tenir el permís previ", va afegir Valls.