La planta potabilitzadora d'arsènic de Caldes de Malavella fa uns dies que ha començat a funcionar en període de proves i ja ha eliminat l'arsènic que hi ha a l'aigua del municipi i que tant ha dut de cap als veïns i veïnes de la població selvatana durant anys.

Sense anar més lluny, Caldes de Malavella ha viscut estius molt durs pel que fa a l'aigua perquè s'ha hagut de prohibir el consum de boca i un exemple n'és l'estiu passat, quan els nivells d'aquest element van superar el seu valor paramètric que és de 10 parts per bilió (ppb) i el problema es va allargar durant mig any. I per aquest motiu, l'Ajuntament va haver de fer un ban en què desaconsellava que els veïns consumissin aigua de l'aixeta.

En canvi, ja des d'ara, com explica la regidora d'Aigua de Caldes de Malavella, Montse Vehí (PIC), amb aquesta potabilitzadora d'arsènic ja s'està eliminant al cent per cent aquest element present a l'aigua i afegeix que des del consistori caldenc "estem molt contents perquè sabíem que aquesta opció, finalment, resoldria el tema".

Montse Vehí (PIC), a més, afegeix que la potabilitzadora ha començat a funcionar com "ens havíem marcat, el mes de maig, i ja fa 15 dies que s'hi fan proves", però tot i estar funcionant en ple rendiment, s'ha de considerar, remarca, que es troba en proves i no serà fins al mes de juny se'n farà la inauguració oficial.

Dilució del fluor

Per altra banda, l'aigua potable de Caldes de Malavella no solament té problemes d'arsènic, sinó també de fluor. Com explica la regidora d'Aigua, aquest és un element químic que pateix pujades i baixades i que es corregirà en un futur amb la dilució, però en aquests moments és un tema que es troba en nivells "estables" i, per tant, el més urgent era eliminar l'arsènic amb la potabilitzadora.

Tot i això, en el futur, per solucionar aquest altre problema amb el compost químic del fluor, es preveu que Caldes de Malavella es connecti a la futura canonada del Pasteral, coneguda com l'artèria de la Costa Brava Centre, de la qual Caldes de Malavella només se n'emportarà el cabal mínim necessari per diluir la concentració de fluor.

Aquestes dues obres, tant la potabilitzadora com la connexió amb l'artèria del Pasteral, han estat pressupostades en un milió d'euros i s'hauran finançat a parts iguals entre l'Ajuntament de Caldes de Malavella i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).