El debat endegat a Lleida per l'aprovació d'una moció que prohibeix l'ús del burca en espais municipals de moment no ha arribat als principals consistoris gironins, que no veuen necessària aquesta mesura. Cap dels alcaldes consultats per Diari de Girona s'ha mostrat partidari de la proposta, i tots consideren que hi ha altres vies per aconseguir la integració. Les alcaldesses de Girona i Salt parlen de "pedagogia", per exemple, i molts d'ells consideren que el burca no és un debat real als seus municipis, ja que no s'hi han detectat casos, i creuen que no és això el que més preocupa els seus veïns.

L'Ajuntament de Lleida va aprovar divendres una moció amb els vots a favor de PSC, CiU, PP i un regidor independent, en la qual es prohibeix l'ús de vels integrals -el burca i el nicab- en els edificis i equipaments municipals. Lleida es va convertir així en la primera ciutat de tot l'Estat que aprovava una mesura d'aquestes característiques, amb el vot contrari d'ICV i l'abstenció d'ERC.

Aquesta controvertida decisió no es traslladarà, almenys de moment, als consistoris gironins, ja que els alcaldes consultats mostra cap mena d'entusiasme davant la proposta. Per exemple, l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans (PSC), afirma que "partint de la idea que estem absolutament en contra de qualsevol actitud discriminativa envers la dona, cada ciutat té una realitat diferent". Per això, assegura que el seu consistori "continua treballant per la integració a través de la pedagogia i el diàleg".

"Pedagogia i educació"

L'alcaldessa de Salt, la també socialista Iolanda Pineda, també aposta per aplicar la "pedagogia i l'educació", i creu que "no cal anar més lluny". En aquest sentit, Pineda és partidària d'aplicar "el seny i la lògica", perquè creu que "si ho haguéssim de regular tot, no acabaríem mai". Per a Pineda, la lògica és la resposta a moltes qüestions -"no sé quina mestra entregaria un nen de P3 a una mare que no pugui reconèixer", reflexiona- i considera que no es pot posar normes a tot: "Oi que ningú entrarà amb passamuntanyes en un banc o un nen no anirà a escola amb pijama?", pregunta, i es respon: "Són qüestions de lògica, de seguretat física i jurídica", encara que no hi hagi una normativa específica per a cadascuna. Per això, Pineda defensa "la lògica, la pedagogia i l'educació", i demana que "es deixi de parlar d'una vegada de les coses que no tenen repercussió, perquè això no és el problema real de la immigració". "Preocupem-nos dels problemes de convivència que realment toquen", recomana.

Qui també veu innecessari el debat és l'alcalde d'Olot, Lluís Sacrest (PSC). "El que de veritat ens interessa és aconseguir recursos per contrarestar la retallada de recursos decretada del Govern i aconseguir mesures efectives contra la crisi", assenyala. Segons afegeix, totes aquestes preocupacions fan que no tingui temps per pensar en qüestions com ara el burca.

Una opinió molt similar té el batlle de Palafrugell, Sergi Sabrià (ERC). "Penso que Lleida no està prenent la decisió correcta", afirma. En el seu cas, assenyala que a Palafrugell no coneix casos de presència de burkes en espais exteriors, de manera qe "no és un problema ni una situació que tinguem aquí". Per tant, afegeix que la prohibició no és la millor solució: "És un model que ja s'ha seguit a França i els resultats no han estat gaire bons, de manera que hauríem d'aprendre d'aquests errors", reflexiona.

"Equilibri social"

L'alcalde de Lloret, Xavier Crespo (CiU), finalment, explica que al seu municipi s'ha aconseguit un "equilibri social", que "és el més interessant en aquest tipus de casos", i per això no creu que en aquests moments sigui necessari adoptar cap mesura en aquest sentit. Això sí, ell, en l'aspecte personal, opina que "la gent pel carrer, en l'espai públic, hauria de portar com a mínim la cara descoberta".

El debat sobre el vel integral, doncs, de moment quedarà lluny de les sales de plens gironines.