Tres parcel·les agràries de les comarques de Girona tenen l'autorització del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí (MARM) per experimentar amb cultius transgènics a l'aire lliure. L'organització Amics de la Terra ha presentat un llistat exhaustiu amb els indrets de l'Estat espanyol on es realitzen assajos amb aliments modificats genèticament.

Així, una d'aquestes parcel·les està situada al terme municipal de Sant Pere Pescador (Alt Empordà), mentre que les altres dues estan ubicades a Torroella de Montgrí (Baix Empordà). Fins ara el MARM no havia fet públics els llocs on autoritzava a les indústries biotecnològiques l'experimentació genètica amb espècies com el blat de moro, la patata o el cotó, però una recent normativa de la Unió Europea obliga els ministeris dels diferents països a proporcionar a la ciutadania la informació sobre la localització exacta d'aquests terrenys.

A altres països com Portugal, Anglaterra o Alemanya la informació sobre els assajos de transgènics a l'aire lliure està disponible a la pàgina web dels ministeris d'agricultura perquè tota la ciutadania la pugui consultar. En el cas d'Espanya i després de la sentència del Tribunal Europeu de Justícia, les dades no figuren a la pàgina web però estan disponibles per a aquelles persones o organismes que les vulguin conèixer.

En aquest sentit, la ONG Amics de la Terra va demanar al Ministeri aquesta informació i, un cop obtinguda, l'ha publicada ja que consideren "fonamental que els agricultors que tenen propietats al voltant d'aquestes parcel·les puguin protegir-se de la contaminació, i els veïns de la localitat sàpiguen on s'estan fent aquests experiments en el seu entorn més pròxim".

Tot i que l'experimentació amb transgènics és legal, Amics de la Terra denuncia que els assajos que les multinacionals biotecnològiques duen a terme a l'aire lliure presenten grans riscos per al medi ambient a causa a una falta d'avaluació de la seva seguretat. Consideren que uns organismes modificats genèticament dels quals quasi no es té informació poden contaminar altres cultius propers ja que "no hi ha forma de controlar el vent o les abelles que dispersen el pol·len a grans distàncies".

Segons l'ONG, en la majoria d'aquests experiments no s'han avaluat els possibles efectes per a la salut tant pel que fa a la ingestió com també per als possibles efectes directes als veïns, i creuen que en alguns casos s'han seguit fent experiments tot i demostrar que comportaven un risc sobre la salut.

A les comarques gironines existeixen molts punts de venda d'aliments transgènics comercials ?(aptes per al consum humà i animal) principalment d'un blat de moro modificat genèticament que s'anomena MON810. Aquest és l'únic cultiu transgènic autoritzat per la Unió Europea per finalitats comercials i l'Estat espanyol n'és amb un 80% el principal productors. D'aquest percentatge, la majoria prové de Catalunya i Aragó, les comunitats on més es cultiva aquesta tipus de blat de moro. Tot i així, Amics de la Terra denuncia que les proves per avaluar la seva seguretat les realitza la mateixa multinacional i les supervisa posteriorment l'Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA).

Pel que fa a les parcel·les de Sant Pere Pescador i Torroella de Montgrí, el MARM n'ha autoritzat la utilització com a terreny experimental a la multinacional suïssa Syngenta, que en va fer la sol·licitud. Malgrat tot, encara es desconeix si aquesta empresa ja ha començat a dur a terme els assajos.

Les tres parcel·les que el Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural (MARM) ha autoritzat perquè es portin a terme experiments amb transgènics es troben a prop del mar i envoltades de finques i parcel·les. Una d'aquestes se situa prop de Sant Pere Pescador i les altres dues estan de costat a la vora del terme municipal de Torroella de Montgrí.