Una empresa que està realitzant diverses de les obres que Blanes ha tirat endavant pel FEEIL -l'anomenat pla Zapatero- està abocant la runa de les seves obres en un descampat que queda al costat del cementiri del municipi, a uns vint o trenta metres dels habitatges. Diversos veïns es van queixar a l'Ajuntament per aquesta qüestió i des del consistori es va instar l'empresa a retirar tota la runa, però més de vint dies després encara no han fet res.

El problema de l'abocament no és nou, ja que, segons els veïns, fa gairebé un any que l'empresa hi llança la runa de les seves obres. En un primer moment, no van actuar, perquè els operaris els deien que tenien permís de l'Ajuntament. En els darrers mesos, però, la situació ha empitjorat molt, perquè a banda de l'empresa, alguns veïns de la zona hi tiren tot tipus d'andròmines i objectes que tenen per casa. Fins i tot, alguns hi van a deixar les escombraries. "Hi ha de tot, de tot. Banyeres, quadres, piques, palets, calaixos... Hi ha gent que hi va a tirar les escombraries. Les porten dins del cotxe i quan aparquen per la zona vénen i les llancen aquí", va comentar Juan Clavero, veí de la zona. El conjunt de brutícia ha fet que apareguin rates i insectes. "Jo no n'he vist, però alguns dels veïns m'han comentat que hi ha rates que corren per la runa", va comentar Clavero.

L'Ajuntament coneix la situació i va empendre diverses mesures per resoldre el problema, tot i que l'empresa Servià Cantó de moment no ho ha realitzat. "L'empresa va utilitzar aquells espais sense tenir el permís de l'Ajuntament per abocar la runa que es generava de les obres que estava fent. Suposem que per fer el que normalment realitzen les empreses en aquest tipus de casos, que és anar amb una gran màquina, polveritzar tota la runa i emportar-se-la a algun altre lloc. Però no ho van fer i vam haver d'actuar", va explicar l'alcalde de Blanes, Josep Trias.

En conèixer els fets i veure que l'empresa en qüestió no actuava, l'Ajuntament va decidir signar un decret el passat 11 de maig en el qual s'instava l'empresa a retirar tota la runa que havia anat acumulant en el descampat. "El tinent d'alcalde i regidor d'urbanisme, Carles Gibert, va signar un decret instant l'empresa a actuar", va comentar Trias.

Més de 20 dies després, la runa continua sense moure's i des de l'Ajuntament s'apunta que si no actuen en un termini raonable "caldrà anar més enllà". "De moment, l'empresa no ho ha fet i, per tant, potser des de l'Ajuntament caldrà anar una mica més enllà i pensar en algun tipus de sanció o actuacions similars", va afegir Trias.

L'àrea on s'han fet els abocaments formava part del Pla Parcial de la Costa Brava, però ha quedat aturada. En la gran majoria són terrenys de domini públic, ja que es tracta d'una zona verda i una petita part que és per a equipaments.

Un aparcament provisional

Un dels veïns de la zona va proposar durant el ple municipal de dilluns que es retiri la runa i que aquella zona es converteixi en un pàrquing provisional fins que s'executi definitivament el Pla Parcial. "Abans que es fessin tots aquests abocaments, la gent venia a aparcar-hi, per tant, la meva proposta és que es pugui tornar a aparcar i així s'evitaria que es tirés més runa", va explicar Clavero.

"La idea seria fer un aparcament lliure. Són gairebé 600 metres quadrats i hi cabrien força cotxes. Però no caldria que es marqués el terra ni res, sinó només posar una placa on es deixés clar que es tracta d'un pàrquing lliure", va afegir Clavero. Des de l'oposició, el PSC va apuntar, també durant el ple, que amb aquest abocament il·legal, l'empresa s'ha estalviat una sèrie de diners en aquest concepte i va demanar al govern que si no retiren la runa no se'ls torni les diverses fiances que van depositar a l'Ajuntament.