Endesa avisa que una apagada com la que es va produir durant el mes de març a les comarques gironines es podria tornar a produir aquest estiu, segons va explicar ahir el número dos de l'elèctrica, Alex Fàbregas, en declaracions a Catalunya Ràdio.

Fàbregas va assegurar que s'està restablint tot el servei tal com estava abans que es produís la nevada, però que cal seguir treballant a l'àrea de Girona per reforçar-la encara més de com estava. "Hem de reforçar tota la línia elèctrica de Girona. De fet, ja ho dèiem abans de la nevada", va comentar Fàbregas.

A més, va insistir que l'única fórmula per tornar el servei el més ràpidament possible és la construcció de totes aquelles infraestructures que estan previstes, entre les quals hi ha evidentment la línia de Molta Alta Tensió (MAT), tot i que no només aquesta. "Els efectes de la neu haguessin estat els mateixos, però s'hagués pogut restablir molt abans el servei", va comentar.

Fàbregas va explicar, a més, que les instal·lacions no poden estar dimensionades per fenòmens tan extraordinaris com la nevada del mes de març, ja que són fets que estan "totalment fora del que és normal i que passen una vegada cada vint o trenta anys". Fàbregas va explicar que totes les instal·lacions estaven avalades per les normatives espanyoles, europees i internacionals. Va afegir que fets semblants als que van succeir a Catalunya han passat als Estats Units o al Canadà i que en aquests països van trigar més en restablir les línies que el que ha trigat Endesa.

Línia de les Gavarres

Va alertar que diverses infraestructures poden minimitzar les conseqüències de les apagades, fent referència, per exemple, a la polèmica línia que es va construir a les Gavarres. "Hi ha una línia nova des de l'any 2001, la famosa línia de les Gavarres, que es va haver de construir amb l'ajuda dels Mossos d'Esquadra. Doncs, bé, aquesta línia ens va permetre restablir el subministrament abans. Sense aquesta línia hi haguéssim estat bastant més temps", va afirmar Fàbregas.