El Govern de la Generalitat va aprovar ahir les Zones de Desenvolupament Prioritari (ZDP), que definiran el mapa eòlic català els anys vinents. A les comarques gironines, els parcs eòlics se situaran a l'Alt Empordà en una proposta del Govern que ha tingut en compte les al·legacions del territori. A partir d'ara, les empreses poden presentar les propostes de construcció dels parcs, que s'espera que estiguin executats el 2013. Tot plegat suposarà la instal·lació de 769 MW a tot Catalunya, 180 dels quals a l'Alt Empordà. Són 20 ?menys dels previstos inicialment i afectarà vuit pobles.

Agullana, Cantallops, Capmany, Espolla, la Jonquera, Masarac i Sant Climent Sescebes són les poblacions que inicialment figuraven a la Zona de Desenvolupament Prioritari. La Generalitat hi ha afegit Darnius a petició del territori, i també ha aplicat altres canvis com ara l'allunyament del paratge de l'Albera i la reducció de 200 MW a 180. D'aquesta manera, ho recull la proposta del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, a la qual van donar el vistiplau gairebé tots els alcaldes de la comarca.

Les Zones de Desenvolupament Prioritari regulen els espais on es podran instal·lar els parcs eòlics de més de 10 MW o més de 5 molins (els miniparcs queden exclosos) per contribuir al compliment de l'objectiu previst al Pla de l'Energia 2006-2015, que estableix una potència de 3500 MW per al 2015.

Les set zones aprovades reuneixen els requisits de disposar de vent suficient, estar situades en un sòl que presenta viabilitat des del punt de vista ambiental, urbanístic i paisatgístic, i també disposar d'evacuació de la producció a la xarxa elèctrica.

Set zones prioritàries

El Govern ha aprovat set de les vuit zones proposades. La darrera, corresponent al Priorat i Baix Camp (45MW), està pendent de canvis. Les aprovades, a banda de la de l'Alt Empordà, són la Segarra i Conca de Barberà (amb 186 MW), Alt Penedès (33), Ribera d'Ebre i Baix Camp (120), Segrià i Ribera d'Ebre (60), Terra Alta (90) i Anoia i Segarra (100). En total, 37 ?municipis de 10 comarques diferents.

El conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, va reconèixer ahir el retard en la tramitació del mapa eòlic, però va destacar la llum verda d'ahir amb una fase inicial que tindrà "el vistiplau de tots els ajuntaments".

Propostes fins al 31 de juliol

Les empreses interessades hauran de començar a presentar les propostes per tirar endavant parcs eòlics abans del 31 de juliol i el Govern disposarà d'un termini de tres mesos per decidir adjudicataris. Les empreses guanyadores dels concursos seran escollides en cada zona per una comissió formada per sis representants de la Generalitat -Medi Ambient, Política Territorial i Energia, amb dues persones de cada departament- i dos del món local -a través dels consells comarcals-.

Segons s'ha informat des de l'executiu català, tindran en compte tant els criteris tècnics i empresarials com els beneficis per al territori associats a cada oferta, i les empreses hauran de presentar avals com a garantia que podran complir els seus plans.

Actualment, a Catalunya hi ha 775 MW en funcionament, 196 en construcció, 928 amb autorització administrativa i uns 800 MW en preassignació. Una part dels autoritzats també se situen a l'Alt Empordà, on en els propers anys s'espera que es tirin endavant un gran nombre projectes.