L'Ajuntament de Figueres cedirà terrenys a tocar del cementiri municipal -propers a la zona dels cinemes- perquè les diverses comunitats religioses que hi ha a la ciutat puguin contruir-hi els seus centres de culte. De moment, el col·lectiu d'ortodoxos i testimonis de Jehovà ja han fet saber al consistori el seu interès per fer-lo, mentre que la comunitat musulmana no s'ha posat d'acord i, segons sembla, de moment no veu factible tirar-ho endavant. L'espai -compost per diverses finques privades que el consistori està negociant adquirir- permetria fer fins a cinc edificis d'uns 500 metres quadrats cadascun. El consistori es farà càrrec de l'adquisició -valorada en uns 300.000 euros- i la urbanització de l'espai -per prop d'un milió d'euros- "complint amb un dret que té tothom i amb la Llei d'equipaments religiosos aprovada per la Generalitat".

"Figueres pot ser exemplar com a model de convivència", assegura l'alcalde de la ciutat, Santi Vila (CiU). Per aquest motiu, ha anunciat una de les tres modificacions puntuals al Pla General que s'aprovaran avui al ple municipal i que preveuen, a més, l'ampliació de fins a un 40% de la superfície del cementiri -16.096,20 m2- per donar lloc a nous nínxols i espai perquè les comunitat religioses hi puguin fer els enterraments seguint els seus rituals. L'objectiu és que el projecte pugui iniciar-se a partir de l'any vinent.

Mentrestant, l'equip de govern està negociant la compra d'aquests terrenys de 17.158 m2 i, després, es farà càrrec de la urbanització de la zona, que té en compte l'obertura d'un vial, diversos carrers entre els equipaments i una gran rotonda d'accés.

"No pagarem cap construcció ni edifici de culte", insisteix el batlle. Malgrat això, ha explicat que el consistori no descarta contruir un equipament "a més llarg termini, l'elogi a la diversitat cultural i a la pau". I és que Vila recorda que la ciutat, de més de 43.000 habitants, té fins a 92 nacionalitats diferents i, per això va dir, "cal potenciar la cohesió social".

De moment, el consistori només ha rebut les peticions formals de la comunitat ortodoxa i de la de testimonis de Jehovà, que, segons va explicar, ja li han fet saber que tenen recursos per endegar la construcció de centres de culte. "De fet, els ortodoxos plantegen la instal·lació d'una petita església", destaca. Pel que fa al col·lectiu musulmà, que des de fa anys clama per un espai d'aquestes característiques, no hi ha res clar. Segons Vila, la comunitat té diversos representants i "no acaben de posar-se d'acord".

"Les cases dels americans"

D'altra banda, Vila va explicar altres modificacions puntuals del pla que preveu una reforma de la zona coneguda com "les cases dels americans" -propietat del Ministeri de Defensa i propera al castell de Sant Ferran-. En aquest sentit, el projecte preveu la creació de dues zones verdes de més de 60.000 metres quadrats per tal que esdevinguin un segon pulmó verd per a la ciutat i un espai de passeig.

A més, el projecte també preveu l'ampliació de la llar d'infants Els Pins, amb 1.200 metres quadrats més, l'obertura de diversos vials per descongestionar la zona i la construcció d'un gran giratori -del qual es farà càrrec el Ministeri de Foment-.

La zona també preveu un espai de construcció d'habitatges - amb un 10% menys d'edificabilitat del que preveu el Pla General- a tocar de les cases dels americans, que estan negociant amb Defensa. El projecte preveu, a més, la creació d'una àrea d'equipaments públics a l'espai on ara hi ha l'església, el local social i l'antiga escola de l'exèrcit d'aviació, amb una superfície de 10.959 m2.

El batlle figuerenc, però, va explicar que, ara per ara, no hi ha terminis concrets i que els projectes s'hauran d'anar modificant i adaptant al "complicat" context actual.