Falten cinc minuts per les cinc de la tarda i l'estudi de Ràdio Salt és un formiguer de gent que entra i surt carregat de papers. Magrat que molts dels presents ja tenen experiència en les ones, els nervis previs al directe hi són més presents que mai. I és que aquesta és la primera experiència conjunta que fan els usuaris de la Fundació Drissa i el Centre Residencial Can Font de Llorà, dos entitats dedicades a millorar la qualitat de vida de persones amb discapacitats psíquiques i transtorns mentals.

"Hola, molt bona tarda Fundació Drisa, som els nois i noies del Centre Residencial Can Font de Llorà, us parla la locutora Núria". El programa comença i mica en mica els presentadors, tertulians i col·laboradors van agafant ritme i confiança seguint el seu guió.

Els usuaris de la Fundació Drissa tenen més experiència davant del micròfon. Des de 2004 porten a terme l'Ens patina l'embrague, un programa radiofònic setmanal que segueix el mateix patró tot i que a petita escala de la pionera Radio Colifata. El programa, que actualment s'emet regularment a Radio Salt està format per mitja dotzena d'integrants de l'entitat que es dediquen a parlar de diversos temes d'actualitat.

Sempre que poden, porten al programa un convidat a qui interroguen amb preguntes. Des de persones anònimes fins a Gerard Quintana han passat per l'Ens patina l'embrague al llarg d'aquests anys.

Malgrat la calor, tots els participants estan concentrats en el programa. Tothom participa, tothom aporta la seva opinió sobre un tema determinat o s'interessa per la secció que fa un company. Es parla de música, de cinema, de sentiments, s'expliquen acudits, es parla del Barça, i tot rigorosament estructurat en les seves seccions corresponents: l'única regla a seguir és que els participants puguin expressar-se amb llibertat i sense barreres.

Aquest és l'objectiu que defensa el poeta i psicòleg social Eduardo Sivori, l'educador del Centre Residencial Cant Font de Llorà. Tot i que ja fa un temps que els usuaris realitzen un taller simulat de ràdio (sota el nom El Cigne Rostit), aquesta és la primera experiència real amb les ones. Sivori va col·laborar amb l'equip de Radio Colifata i ha traslladat les seves experiències en aquesta entitat de la Fundació Astres. Tot i que aquestes dues associacions són les úniques que treballen en aquest projecte, arreu del món cada vegada són més les entitats que apliquen aquest mètode. Sivori comenta que un dels objectius a llarg termini és crear una xarxa global de ràdios promogudes per discapacitats psíquics, un fenomen que està actualment en procés.

En aquest sentit, un dels objectius d'aquest projecte radiofònic és crear un feedback comunicacional necessari en dos sentits: entre els propis pacients, i amb el món exterior. Segons Sivori, el taller de ràdio els permet "trencar les parets físiques i mentals dels pacients, és una manera de llimar diferències amb l'exterior". Una de les demandes de l'entitat perquè aquesta pugui desenvolupar el projecte amb garanties és que alguna empresa privada de la zona faci algun tipus de donatiu o mecenatge per patrocinar la ràdio, tal com en el seu temps es va fer amb Radio Colifata.

En un moment del programa, la conductora pregunta a l'Anna, una de les participants, què li sembla l'experiència de la ràdio. Sense dubtar-ho l'Anna respon que l'objectiu d'aquest taller és "fer un pas endavant, no quedar-nos enrere, sinó avançar i sortir al carrer. Que ens escoltin".

Són les sis i el programa s'ha acabat. Molt més relaxats, els participants de les dues associacions es congratulen mútuament i acaben aplaudint la seva actuació. Després comparteixen experiències i asseguren que això els ajuda a trencar barreres, millorar la seva ?expressivitat i sobretot, a sortir de les quatre parets, tant físiques com mentals.