Endesa reforçarà el control de la xarxa elèctrica de les comarques gironines durant aquest estiu per evitar possibles apagades, ja que en aquest període es triplica la població de la zona. El dispositiu es posarà en marxa a partir del mes de juliol, un cop finalitzi la reparació de la xarxa afectada pel temporal de neu del 8 de març, en el qual encara hi estan treballant unes 1.000 persones.

En una conferència al Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona, el director general d'Endesa a Catalunya, Josep Maria Rovira, va insistir en la necessitat de fer més infraestructures d'alta tensió a la demarcació, ?reiterant que amb la línia de molt alta tensió (MAT) els efectes del temporal de març s'haurien solucionat "en dos dies".

"El 30 de juny estarem igual que abans de la nevada, dependent de la línia de 220 kV de Vic-Juià", va lamentar. "Tenim la voluntat i la capacitat econòmica per construir infraestructures, va deixar clar, i va posar com a exemple els 20 milions d'euors previsots per a xarxes de 132 kV que Endesa desplegarà a partir de la MAT a la seva arribada a Bescanó, prevista per després de l'estiu.

Una factura de 70 milions

Endesa va retirar els últims generadors instal·lats pel temporal a mitjans de maig, i preveu complir el termini d'haver reconstruït la xarxa el dia 30 de juny. A hores d'ara, hi ha arreglada el 70% de la xarxa de baixa tensió, el 75% de la mitja tensió i el 90% de l'alta tensió, segons va explicar el director d'Endesa a la Catalunya Oriental, Francisco Vizcaíno. El cost total se situarà en uns 70 milions d'euros.