Els estudiants catalans que es van enfrontar ahir a la segona jornada de la selectivitat van poder escollir entre René Descartes i John Stuart Mill, a la prova de Filosofia, i entre la II República a Catalunya i la dictadura de Primo de Rivera, a Història.

En el segon dia de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU), els joves -alguns amb els mateixos nervis i altres de més relaxats- van haver d'afrontar les proves obligatòries d'Història i d'Història de la filosofia a primera hora del matí.

El francès René Descartes, considerat el pare de la filosofia moderna, o el pensament de John Stuart Mill expressat a la seva obra Sobre la llibertat, un clàssic en aquestes proves, van ser les opcions que els estudiants catalans van haver d'afrontar ahir a l'assignatura d'Història de la filosofia.

A la prova d'Història es va proposar a l'alumnat que comentés el text de proclamació de l'Estat Català del 6 d'octubre de 1934 per part del president de la Generalitat Lluís Companys i els resultats de les eleccions generals dels anys 1977 i 1982; o bé que comentés un informe de guerra republicà del 25 de juliol de 1938 i el quadre El desembarco de Alhucemas, de 1927, de José Moreno Carbonero. En totes dues opcions, els estudiants van haver de contextualitzar històricament els exercicis i respondre preguntes relatives al seu contingut.

Amb la realització d'aquestes dues proves obligatòries van finalitzar les cinc comunes, corresponents a la fase general, per als més de 26.000 estudiants de Catalunya que es presenten a la selectivitat, tres de les quals ja les van fer dimecres. A les comarques de Girona, s'han presentat als exàmens 2.509 dels 2.521 estudiants que s'hi van matricular.

També ahir al matí es van fer proves de Geografia, Llatí, Dibuix tècnic, Literatura o Matemàtiques. A la tarda es van reprendre els exàmens per pujar la nota final, una possibilitat inclosa en la nova selectivitat, a la qual s'han apuntat més del 90% dels estudiants. Les notes d'aquests exàmens voluntaris -anomenats específics- tenen validesa per a dos anys.

Les proves de selectivitat finalitzen avui amb la realització d'exàmens d'altres assignatures específiques, que en alguns casos s'allargaran fins dissabte a causa de la coincidència de dos exàmens voluntaris a la mateixa hora; a Girona, es troben en aquesta situació es troben 46 alumnes que demà faran els seus últims exàmens a la Politècnica.

La darrera jornada de la selectivitat s'obre amb les proves de Matemàtiques aplicades a les Ciències Socials o Química; seguides de les de Física o Història de l'Art; i, finalment, els exàmens d'Anàlisi Musical, Ciències de la Terra i del Medi Ambient o Economia de l'Empresa.