La Comissió estatal d'avaluació de productes fitosanitaris ha aprovat l'autorització excepcional per 120 dies del producte diflubenzuron, per al control de mosquits en el cultiu de l'arròs. El Departament d'Agricultura Alimentació i Acció (DAR) ha celebrat aquesta aprovació que havia estat sol·licitant des de fa dos anys. Amb aquesta autorització, les entitats especialitzades en el control de mosquits que treballen al Delta de l'Ebre i al Baix Ter disposaran finalment enguany d'un producte "eficaç i de molt baix impacte mediambiental", i es podrà actuar de forma adient contra aquests insectes que provoquen greus molèsties a les persones que viuen o que visiten les zones pròximes als camps d'arròs.

El DAR va explicar que un cop constatada la bona eficàcia del plaguicida diflubenzuron per al control de mosquits en arròs i el seu baix impacte mediambiental, havia demanat "insistentment aquests darrers dos anys" al Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí (MARM) que n'autoritzés un ús excepcional d'aquest producte fins al moment no autoritzat en el cultiu de l'arròs.

Aquesta petició l'han canalitzada la presidenta de la Comissió Interdepartamental en matèria de plaguicides i biocides de la Generalitat de Catalunya, i directora general d'agricultura i ramaderia del DAR, Rosa Cubel, al director general del MARM responsable del Registre de Productes fitosanitaris, Carlos Escribano, una autorització excepcional per a 120 dies del producte diflubenzuron per al control de mosquits en arròs.

Atès que es tracta d'una plaga que afecta les persones, la petició també ha estat recentment efectuada pel director gerent de l'Agència de Protecció de la Salut de la Generalitat de Catalunya, Xavier Llebaria, al director general de salut pública i sanitat exterior de l'Estat. En les gestions ha participat també la diputada del PSC al Congrés Lluïsa Lizarraga, present en les darreres reunions amb els responsables estatals tant del MARM com del Ministeri de Sanitat i Política Social.

"Molts esforços"

El Departament d'Agricultura va recordar que, conjuntament amb les entitats especialitzades en el control de mosquits de les Terres de l'Ebre (CODE) i de la Badia de Roses i del Baix Ter, s'han dut a terme "molts esforços" per trobar una solució a la greu problemàtica que s'arrossega des de fa dos anys per la manca de plaguicides eficaços i de baix impacte mediambiental per lluitar contra les larves de mosquits del gènere Anopheles en el cultiu de l'arròs, a causa de la retirada per part de la Unió Europea (UE) del producte plaguicida usat fins al moment: Temephos.