El professor de la Salle de Figueres acusat de pedofília ha negat els càrrecs davant el jutge i ha insinuat que un hacker li va piratejar l'ordinador per fer despullar menors en nom seu. Josep Raya Moyano, imputat pels delictes de corrupció de menors i abús sexual, va declarar ahir encara no durant una hora al Jutjat número 5 de Figueres. Tot i que inicialment Josep Raya havia admès alguns del càrrecs davant la policia, aquest dijous els va negar tots. El Jutjat ?obrirà ara una investigació per determinar si un pirata informàtic es va infiltrar al seu ordinador. L'advocat de l'AMPA de la Salle, Carles Monguilod, ha dit que fins ara no hi ha constància que el mestre abusés d'algun dels alumnes a qui feia classe. Quan es va conèixer la informació, però, dos alumnes haurien admès haver-se despullat davant la webcam.

Raya va arribar pels voltants del migdia als jutjats de Figueres, on estava citat a declarar després que al març la policia el ?detingués per insitar menors a despullar-se davant l'ordinador. L'exprofessor de La Salle, que no va voler fer cap mena de declaració, en va tenir prou amb menys d'una hora per explicar la seva versió davant del jutge que porta el cas.

El mestre, a qui se li imputen els delictes de corrupció de menors i abús sexual, va negar tots els càrrecs. Encara que inicialment, davant la policia, va admetre haver enganyat nens perquè es despullessin per la webcam, ahir es va fer enrere i no va ratificar aquesta versió. En comptes d'això, el professor es va desvincular de qualsevol conducta pedòfila i va insinuar que un pirata informàtic se li va infiltrar a l'ordinador.

A partir d'ara, el Jutjat obrirà una investigació per determinar aquest extrem, i veure si un hacker va ser qui es feia passar per ell als xats d'Internet. "Caldrà fer diligències pericials i informàtiques per analitzar els materials que hi havia a l'ordinador i determinar si un pirata hi va actuar", va indicar l'advocat de l'AMPA de La Salle, Carles Monguilod. El lletrat va explicar que l'anàlisi pericial dels arxius haurà de concloure, abans que res, "si algú va posar material compromès" a l'ordinador del mestre. L'advocat també va voler tranquil·litzar perquè, segons va dir, "per sort" no es té constància que obligués a despullar-se algun dels alumnes a qui feia classe. En el moment de conèixer-se els fets, es va manifestar que almenys dos alumnes s'havien despullat davant la webcam i que l'advocada que llavors representava l'AMPA ho posaria en coneixement del Jutjat. "Segons els indicis, a la causa consta que hi ha menors, però jo no tinc cap evidència que siguin de La Salle", va indicar Monguilod, que va afegir que "l'única cosa que ha relacionat el col·legi amb aquest cas tan greu és que l'imputat -que no culpable- tenia una relació laboral amb La Salle, però res més".

Monguilod també va dir que l'AMPA segueix com a acusació particular en el cas. "Aquesta és la condició processal que tenim, tot i que no necessàriament hi ha d'haver perjudici per a La Salle", va declarar. Després de la declaració de l'imputat i la lectura de drets, el jutge i la fiscalia decidiran ara qui més se cita a declarar. Pels delictes de corrupció de menors i abús sexual, l'exprofessor es pot enfrontar a vuit anys de presó.

Dos pseudònims a Internet

La policia estatal va detenir el mestre el passat 9 de març perquè hauria enganyat menors perquè es despullessin davant la webcam. Tot i la detenció, va continuar donant classe quinze dies més fins que la notícia es va donar a conèixer i, aleshores, es va fer fonedís. Segons l'acusació, el mestre s'hauria fet passar per un adolescent a Internet i, depenent de si es comunicava amb un noi o una noia. Després que l'arrestessin a casa seva, va admetre els fets, cosa que no ha estat així durant la declaració als jutjats de Figueres. La policia va informar quan va donar a conèixer la detenció que en el moment d'entrar a casa seva els va barrar el pas perquè justament estava xatejant amb una de les víctimes fent-li creure que era una noia de 15 anys. L'afer també va tenir repercussions al col·legi i va acabar amb el cessament del seu director, Salvador Balart, perquè els pares creien que l'havia encobert. La detenció de Josep R.M. es va fer en el marc d'una operació a nivell estatal contra xarxes de pornografia infantil.