Figueres és convertirà en el primer municipi de les comarques gironines que prohibirà l'ús del burca i el nicab als equipaments municipals. L'Ajuntament modificarà l'Ordenança de Civisme per incloure-hi un punt on es recollirà expressament que cap ciutadà podrà portar la cara tapada quan entri en un edifici públic. La mesura, que s'ha consensuat entre els tres grups que formen part del govern (CiU, ERC i ICV) es vol portar al ple d'aquest juliol. El vicealcalde de la ciutat, Francesc Canet, ha explicat que la intenció és 'garantir el civisme i la convivència' independentment de quina sigui la llista de peces de roba que no es permetran lluir als edificis i equipaments del consistori.

Després que Lleida engegués la roda, Figueres es convertirà en la primera ciutat de les comarques gironines que no permetrà l'ús del burca i el nicab, a més d'altres vestimentes que tapin el rostre, als equipaments i edificis municipals. La mesura s'inclourà dins el text de l'Ordenança de Civisme i Convivència de la ciutat, que es modificarà per incloure-hi aquest nou punt.

La prohibició, impulsada pel grup municipal d'ERC, ja ha rebut el vistiplau de la resta de socis de govern. De fet, aquest dilluns la Junta de Govern Local ha aprovat d'urgència portar a terme la modificació, i constituir una comissió que serà l'encarregada de fer-ne el redactat.

La mesura s'instaurarà en el marc del Pacte Cívic per a la Convivència, un document que es desprèn de l'acord de govern subscrit el 12 de març passat. El vicealcalde de Figueres, Francesc Canet (ERC), ha explicat que la decisió de tirar endavant la prohibició s'ha aprovat a instància de determinades regidories, en especial la de 'Drets Civils, solidaritat i cooperació'.

L'acord estableix que l'Ajuntament de Figueres regularà l'ús de determinades peces de roba als equipaments i edificis públics. 'En definitiva, s'establirà el principi clar i indiscutible que s'ha d'anar amb la cara descoberta', ha concretat Canet. Tot i que el nou punt de l'ordenança prohibirà de manera clara l'ús del burca i el nicab, el vicealcalde ha volgut deixar clar que, més que la llista de peces de roba que no es permetran, la prohibició es fa per garantir 'el civisme i la convivència'.

'A partir d'aquí tothom entén quines seran les situacions permeses i les que no', ha declarat Francesc Canet. A partir d'ara, la comissió –formada per tots els grups municipals- es posarà a treballar en la modificació de l'ordenança. La intenció és que el redactat es pugui portar a votació al proper ple del mes de juliol.

La convicció ens ha d'unir

'El govern ho té assumit; jo crec que el que ens ha d'unir és la convicció, i penso que la resta de grups també coincidiran, que en un edifici públic cal anar amb la cara descoberta', ha explicat Francesc Canet. El vicealcalde també ha volgut deixar molt clar que en cap cas s'han de fer dobles lectures. 'Cara destapada i no rostre cobert: això inclou totes les situacions que tothom es vulgui imaginar, sempre i quan no anem més enllà del que diem', ha ressaltat.

'Pensem que la convivència es basa en normes per a tothom, i no hi ha destinataris clars i directes; així ho hem pactat els tres partits, i així serà', ha conclòs. D'ençà del passat mes de març, després del trencament del pacte de govern, a l'Ajuntament de Figueres governen CiU, ERC i ICV. L'oposició municipal està formada pels grups del PSC i del PP.

Pacte cívic

L'establiment d'un Pacte Cívic per a la Convivència –en el marc de la qual es farà la prohibició- es recull al pacte de govern figuerenc. Per redactar el document, l'Ajuntament s'ha presentat a una convocatòria pública d'ajudes de la Generalitat. La intenció és portar a terme un procés participatiu que culmini amb l'adequació de l'ordenança a la interculturalitat present a la ciutat.

'És en aquest marc d'actuació on, per exemple, s'haurà de regular que els ciutadans i ciutadanes en els edificis i equipaments municipals no portin una indumentària que, en tapar-los la cara, dificulti la identificació personal', conclou l'Ajuntament de Figueres.