La Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny i Orchis, Associació Naturalistes de la Selva i l'Alt Maresme, van denunciar dilluns les obres de connexió entre la dessaladora de Blanes i la potabilitzadora de Cardedeu a la Fiscalia de Medi Ambient de l'Audiència de Barcelona i al Departament de Medi Ambient i Habitatge "per les irregularitats i pels incompliments en l'execució de l'obra" per part d'Aigües del Ter Llobregat (ATLL), l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i el mateix Departament.

Segons les dues entitats, les ?obres de connexió entre la planta dessaladora i l'estació de tractament del Ter s'estan realitzant per abastar d'aigua a la ciutat de Barcelona gràcies a la resolució del decret de sequera del període 2007-2008, "un decret que ja ha estat derogat, per la qual cosa les obres perden el caràcter d'urgència". Entre d'altres, les entitats denuncien diversos aspectes de la tramitació del projecte, com ara la manca d'exposició pública, d'un traçat alternatiu, l'afectació d'espais i espècies protegides i fins i tot l'autorització per part del departament a l'inici de les obres "tot i conèixer el projecte, la seva tramitació, i el medi natural, espais naturals i espècies vegetals i animals protegides".

Pel que fa a l'execució de les ?obres, es fa constar que hi ha una manca de programa de vigilància ambiental de l'obra, l'afectació d'hàbitats d'interès comunitari, d'espècies d'aus protegides en època reproductora, l'alteració de la dinàmica fluvial del riu, els abocaments de sediments sobre zones inundables i hàbitats d'interès amb flora i fauna protegida.

Per tot plegat, les dues entitats demanen l'aturada immediata de les obres "fins que es tramiti correctament el projecte i es garanteixi la protecció dels valors naturals dels espais protegits". A més, s'exigeix "que es depurin les responsabilitats necessàries per evitar casos similars i la correcta restauració dels espais naturals afectats fins al moment". Es va destacar, però, que no estan en contra del projecte sinó de l'execució.

El departament de Medi Ambient, per la seva banda, va recordar que les obres van ser declarades d'emergència durant la passada sequera 2007-2008 i que aquest tipus d'actuacions no han de passar obligatòriament el tràmit d'avaluació ambiental, però, tot i això han de complir una sèrie de requeriments, que estan sent supervisats pel Departament.

A més, es va informar que s'està elaborant una memòria de les actuacions que es desenvoluparan un cop finalitzin les obres i que tenen l'objectiu de restaurar ambientalment la zona on s'han desenvolupat els treballs. Segons el departament, està previst que la restitució no comenci fins la tardor, ja que ara no és la millor època per plantar. Es va anunciar, a més, que membres de l'ACA es reuniran en els propers dies amb les entitats que hi estiguin interessades.