El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, va anunciar ahir al migdia l'adjudicació de la setena convocatòria de la llei de barris, que beneficiarà 29 projectes de millora urbanística en 28 municipis de tot Catalunya; 7 dels quals a les comarques de Girona.

Nadal va explicar que els municipis beneficiaris de les ajudes seran Mont-roig del Camp, Calafell, Piera, L'Escala, Blanes, Barcelona, Castelldefels, Viladecans, Premià de Mar, Les Franqueses del Vallès, Mollerussa, La Pobla de Segur, La Selva del Camp, L'Arboç, Sallent, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Pere de Torelló, Ullà, Campdevànol, Ribes de Freser, Mediona, Sant Quintí de Mediona, Premià de Dalt, Montgai, Flix, L'Hospitalet de Llobregat, Olot i Salt.

La inversió de la nova llei de barris superarà els 170 milions d'euros, 99 per part de la Generalitat i la resta dels ajuntaments. En les set edicions de la llei, la inversió pública per a la millora dels barris s'aproparà als 1.300 milions d'euros i haurà beneficiat 141 barris amb actuacions de regeneració en marxa i 4 contractes de barri. Joaquim Nadal va voler posar l'accent en la prioritat d'aquestes mesures dient que "la llei de barris va ser una de les primeres que va aprovar el Govern catalanista i d'esquerres i mostra l'esperit municipalista" de l'Executiu català.

Regeneració integral

Concretament, la setena edició de la llei de barris impulsarà 12 nous projectes de regeneració integral en 11 municipis, amb un finançament de 108,3 milions d'euros compartits al 50% entre la Generalitat i els ajuntaments. Els barris són la Florida a Mont-roig del Camp, els nuclis antics de Calafell, Piera i l'Escala, S'Auguer-Sa Massaneda a Blanes -aquesta era la tercera vegada que l'Ajuntament selvatà sol·licitava aquest ajud-, els barris de la Vinya, Can Clos i Plus Ultra i el Raval Sud a Barcelona, Vista Alegre a Castelldefels, la Montserratina a Viladecans, Santa Anna-Tió a Premià de Mar, Bellavista a les Franqueses del Vallès i el centre urbà i grup de Sant Isidori a Mollerussa.

Pel que fa als projectes per a viles de menys de 10.000 habitants, que reben un finançament del 75% per part del Govern i del 25% per part dels ajuntaments, els 14 projectes beneficiaris del 52 milions d'euros són Vila Closa i l'Eixample de la Pobla de Segur, els nuclis antics de la Selva del Camp, Sant Pere de Torelló, Montgai i l'Arboç, el barri de la Riba de Llobregat de Sallent, el Mallol de Sant Hipòlit de Llobregat, la Roqueta, el nucli històric i el passeig de les Eres a Ullà, el nucli original de Campdevànol, el barri del Pavelló i la connexió amb el carrer Foneria de Ribes, el nucli de Sant Joan de Mediona, el centre de la vila i el Vilet de Sant Quintí de Mediona, i la Colònia-Fàbrica Comellarets-Les Casetes a Flix. També se'n beneficiarà la zona de Santa Anna-Tió a Premià de Dalt, que es presenta amb Premià de Mar.

Per últim, tres barris es beneficiaran del suport a les zones que han culminat els seus projectes de millora. Són Collblanc-La Torrassa, a l'Hospitalet, el nucli històric d'Olot i el barri de Salt 70, que es repartiran poc més de 10 milions.

Amb aquesta setena edició, la llei de barris arriba ja a més d'un milió de persones, el 14% de la població catalana. El conseller Nadal ha afegit que la distribució de les ajudes és fa per tot el territori, però que es concentra especialment a les zones més poblades.

Millores a les urbanitzacions

A més a més, el Govern millorarà 52 urbanitzacions amb dèficits urbanístics situades a 48 municipis, amb una inversió de 14,1 milions d'euros. Se n'invertiran 9,9 en 42 municipis per redactar els programes d'adequació i legalització d'urbanitzacions i 4,2 milions en 10 poblacions amb els requisits per iniciar obres. Amb aquestes ajudes, l'executiu català impulsa la millora d'un centenar de complexos. La llei de regularització i millora d'urbanitzacions amb dèficits urbanístics, aprovada el març de 2009, té com a objectiu millorar la qualitat de vida dels veïns d'espais construïts entre 1956 i 1981, tot finalitzant les obres o establint els serveis urbans bàsics.

Els municipis gironins beneficiaris dels fons per a programes d'adequadió seran Begur, Calonge, Porqueres, Riells i Viabrea, Sant Feliu de Buixalleu i Vidreres.

D'altra banda, els ajuntaments catalans que rebran un impuls per a les obres seran la Bisbal del Penedès, Creixell, Lliçà d'Amunt, Masquefa, Monistrol de Montserrat, Sant Esteve Sesrovires, Tordera, Torrelles de Foix, Vacarisses i Vilanova de Segrià.