El Departament d'Educació ha fet públics els requisits perquè el professorat major de 55 anys pugui demanar la reducció de dues hores setmanals, modificant les condicions vigents fins ara i provocant el rebuig dels sindicats majoritaris que acusen la Conselleria de perjudicar els centres en no cobrir aquestes hores amb substituts. Amb la nova regulació, la disminució horària s'haurà de demanar per a dues hores incloses en l'horari fix dels docents però que no siguin lectives.

D'una banda, la Federació d'Ensenyament de CCOO ha criticat la Conselleria per no cobrir aquestes hores amb professorat substitut i, de l'altra, Ustec·STEs ha afirmat que Educació vulnera el dret dels docents a disposar lliurement de la reducció horària.

Sense altres reduccions

Les dues formacions sindicals coincideixen que es tracta d'una altra actuació del Departament d'Educació encaminada a reduir el nombre de professorat interí i substitut. Els sindicats ja coneixien les intencions de la Conselleria, perquè així els ho va avançar en una mesa sectorial celebrada recentment, però no s'ha formalitzat fins fa pocs dies al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. El 16 de juny es va publicar una resolució signada pel director general de Recursos del Sistema Educatiu, Camil Fortuny, que especifica les instruccions per poder demanar la reducció de dues hores lectives setmanals el peroper vinent 2010-2011. Aquesta disminució, però, no es concedirà a aquells docents que tinguin hores dedicades a realitzar funcions directives i de coordinació; com tampoc es compatible amb qualsevol altra reducció horària.

El secretari general de la Federació d'Ensenyament de CCOO a Girona, Víctor Sánchez, ha criticat el contingut d'aquesta resolució perquè conté una "trampa" perquè "sí que contempla la reducció horària, però també deixa clar que s'ha de cobrir amb personal del centre". Des del seu punt de vista això limita les possibilitats de l'escola o institut i condiciona els docents en edat de sol·licitar aquesta disminució de dues hores.

Ustec·STEs ha lamentat que el Departament d'Educació hagi suprimit la possibilitat de reduir dues hores lectives la jornada dels docents majors de 55 anys, donant-los només l'opció de fer-ho en les hores complementàries. En consideració d'aquest sindicat, es tracta d'"una mesura injusta, de difícil justificació ètica, destinada a reduir més professorat (interí i substitut) i que suposa en un menyspreu al professorat i un atac a la negociació col·lectiva". A més a més, Ustec·STEs ha censurat la política de la Conselleria perquè "prioritza actuacions de dubtosa eficàcia i fervent clientelisme", referint-se al manteniment dels concerts educatius a l'escola privada, les direccions de zones educatives o la nòmina d'assessors i càrrecs.