El paisatge de Salt comença a canviar. Si més no, el de les façanes dels edificis. La campanya de retirada d'antenes parabòliques de les façanes ha tingut un èxit molt elevat i després de dos anys ha acabat amb la retirada de 876 instal·lacions. L'Ajuntament de Salt està satisfet amb el resultat obtingut. Gran part de l'èxit es deu a l'ordenança de convivència, que prohibeix que hi hagi aquests elements als balcons i finestres dels pisos.

La campanya per retirar les antenes parabòliques de les façanes externes dels edificis de Salt va començar el maig del 2008. Sempre s'ha hagut d'anar fent un cens sobre la marxa. Al final de la campanya s'ha arribat a controlar fins a 7.819 domicilis.

En aquests habitatges s'han comptat 892 antenes. Això no vol dir que a l'inici de la campanya fossin exactament aquestes, ja que podrien haver-n'hi hagut més però que podrien haver-se retirat sense cap interverció municipal. De les 892 que es van controlar, 876 ja han estat retirades. Només setze propietaris estan pendents de retirar les antenes, per diversos motius.

Sancions "potents"

El primer tinent d'alcalde d'Administració General i Servei d'Atenció al ciutadà de l'Ajuntament de Salt, Mingo Àlvarez, explica que la clau de "l'impressionant èxit" es deu a la modificació de l'ordenança de convivència, "una eina amb sancions molt potents". En la gran majoria de casos no ha calgut recórrer a la imposició de multes.

"No hi ha hagut cap intenció recaptatòria", assenyala Àlvarez. De fet, qualifica la campanya com una "feina de formigueta" i apostant, en primer terme, per la intermediació. S'han fet reunions amb associacions de veïns explicant-los que s'havien de treure les parabòliques de les façanes.

Posteriorment s'ha anat a les cases on hi havia antenes i s'ha parlat amb els residents per explicar-los que s'havien de treure perquè l'ordenança ho prohibia. Era un primer avís. Molts cops, amb aquesta alerta, ja n'hi ha hagut prou. No obstant això, algunes vegades s'ha hagut d'arribar a les sancions. En deu ocasions, la policia ha hagut d'acabar imposant sancions. La primera multa és de 150 euros. Només en un cas s'ha hagut de posar una segona multa, que s'enfila ja als 1.500 euros.

L'ordenança estableix que les antenes parabòliques s'han de posar totes al sostre dels edificis, i ha de ser una quantitat determinada segons el nombre de pisos que hi hagi a l'edifici. Mingo Àlvarez admet que en alguns llocs ha estat difícil posar les antenes als teulats per les dificultats d'accés. Un cas molt clar, ha estat al Grup Verge Maria. En molts blocs de pisos, els mateixos residents s'estan organitzant a l'hora de col·locar el nombre d'antenes correcte al cim dels edificis.

Interessats pel model

Molts ajuntaments de les comarques gironines i barcelonines s'han interessat pel model que ha se?guit Salt per aconseguir aquesta important reducció d'antenes a la via pública. Alguns però, no tenen una ordenança que ho reguli o estant pendents de redactar-la.