L'antic Ajuntament de Portbou, de 1734 metres quadrats, es començarà a remodelar abans de finalitzar l'any per convertir-se en el Centre Memorial Walter Benjamin. El nou projecte, després de descartar el de l'arquitecte Norman Foster per qüestions econòmiques, l'ha redactat Pere Masó i no altera les previsions dels usos que s'havien previst. S'hi ubicarà una exposició permanent, biblioteca i centre d'estudi, espai jove, sales polivalents i un alberg pensat per acollir intel·lectuals i artistes. De moment disposen de 225.000 euros de subvenció del Memorial Democràtic, i s'espera ?aconseguir la resta de la inversió. El mes de setembre, a més, se celebrarà el II Col·loqui Internacional Walter Benjamin i ahir Portbou es va adherir a la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica de Catalunya.

Des de 2002, Portbou espera tirar endavant un projecte dedicat al filòsof alemany que fa 70 anys va arribar fugint dels nazis, però que va acabar atrapat a la població, on s'hauria suïcidat. La tomba o el monument de Dani Karavan són alguns dels elements que avui el recorden, però s'espera ser un referent amb el centre i altres iniciatives que, segons l'alcalde de Portbou, Antoni Vega (PSC), "a més de convertir el poble en un punt de referència en matèria de memòria democràtica, el beneficiarà culturalment i turísticament".

El projecte es va començar a gestar fa anys i el prestigiós arquitecte Norman Foster es va oferir per tirar-lo endavant. El 2007, però, es va decidir descartar-lo a causa del seu elevat cost. Aquest any començaran les obres, que es faran per fases, i s'espera que no estiguin del tot acabades fins al 2012, tot i que podrien obrir-se alguns espais del centre l'any vinent.

L'edifici, abandonat des de 1960, ha sofert algunes reformes que han permès utilitzar parts de l'immoble. El projecte actual contempla una rehabilitació de tot el conjunt, de manera que hi haurà un espai museístic a les sales que havien ocupat les escoles, a la planta baixa. A l'antiga sala de plens es situarà el centre de documentació, la sala de lectura i la biblioteca de l'exili i de Walter Benjamin. Aquest segon espai està projectat per divulgar la figura del filòsof i el tema de l'exili i per això disposarà d'espais d'estudi específics per a la consulta del fons documental. Una tercera funció serà la d'alberg d'acollida d'estudiosos i centre d'allotjament dins els itineraris de la Xarxa d'Espais de la Memòria. L'alberg es projecta a la segona planta, amb una capacitat per a 16 persones. Un Espai Jove per organitzar cursos, tallers o altres activitats; un Espai taller polivalent per a conferències, tallers per escolars o altres activitats, i les àrees de serveis com els despatxos o les sales tècniques conformen la resta d'espais del futur centre.

El secretari general del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Boada, i el director del Memorial Democràtic, Miquel Caminal, juntament amb l'alcalde de Portbou van presentar ahir el projecte aprofitant que se signava el conveni d'adhesió a la Xarxa d'Espais de Memòria. Boada va avançar que Portbou, a més, demanarà formar part al consorci del Museu Memorial de l'Exili, actualment integrat per l'Ajuntament de la Jonquera, la UdG, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà i el Memorial Democràtic.