La Creu Roja de la demarcació de Girona va atendre 60.599 persones l'any 2009, xifra que suposa un 31% més que l'any 2008, quan van ser 46.100 les persones ateses. Es tracta de col·lectius en situació de vulnerabilitat que han hagut de recórrer a l'entitat solidària a causa de l'actual conjuntura econòmica.

A més de l'atenció a inmigrants, famílies desestructurades o gent gran, el coordinador provincial de la Creu Roja, Jordi Martori, va alertar que està creixent el número d'autòctons atesos perquè s'han quedat a l'atur. En aquest sentit, de cares a l'any vinent, la Creu Roja gironina preveu reforçar la seva actuació en aquest sector de la població que "mai havia necessitat res, però que ara, per un problema momentani, necessita ajuda".

Martori va destacar l'èxit de la implantació dels kits solidaris que, en el seu primer any, van permetre distribuir productes de primera necessitat com productes d'alimentació, d'higiene o material escolar. Segons la Memòria 2009 que la Creu Roja va fer pública ahir, 2.179 voluntaris col·laboren amb l'organització a la demarcació. Aquesta dada representa un increment d'un 18,68% respecte als 1.836 voluntaris del 2008.

Segons Jordi Martori, l'augment del voluntariat també està relacionat amb la conjuntura econòmica, ja que les persones aturades "decideixen perdre una actitud més activa" respecte als temes socials i compaginar la recerca d'una nova feina amb les tasques de voluntariat.

D'altra banda, el coordinador de les comarques gironines es va mostrar especialment satisfet pels antics usuaris dels serveis que acaben incorporant-se com a voluntaris, perquè "han vist que el sistema funciona i volen formar-ne part".

Pel que fa al número d'associats, també ha patit un augment respecte a l'any 2008, passant de 22.517 a 22.925 (1,81%) socis, entre particulars i empreses.

Els cursos de formació també s'han convertit en una mesura més per combatre la desocupació, segons va opinar Jordi Martori. Més de 800 alumnes de les comarques gironines han cursat enguany cursos de socorrisme, primers auxilis o transport sanitari i, "per tant, tenen una nova perspectiva de feina".

Els ingressos de la Creu Roja també van augmentar un 5,93% malgrat la crisi, fins a arribar als 6.914.131,59 euros.

Gairebé un milió de catalans

En l'àmbit de Catalunya, la Creu Roja va atendre 986.302 persones en tots els seus àmbits d'intervenció, especialment en aquells programes d'intervenció social relacionats amb els efectes de la crisi econòmica.

Davant d'aquest increment del 22% de persones ateses respecte a l'any passat, el president de Creu Roja a Catalunya, Josep Marquès, va alertar d'una "pobresa creixent" al Principat a causa dels efectes de la depressió econòmica mundial, ja que l'ONG va atendre unes 207.000 persones pels efectes directament relacionats amb la crisi.